Nieuws Actueel

IMF verlaagt vooruitzichten economie VS, verwacht geen recessie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie verlaagd vanwege de forse renteverhogingen van de Federal Reserve. Ondanks het agressieve rentebeleid van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten verwacht het IMF nog niet dat dit gaat leiden tot een recessie.

ANP 24 juni 2022

ANP240622224 1

Evengoed wordt het pad om twee kwartalen van economische krimp op rij te vermijden "steeds smaller", stelde IMF-topvrouw Kristalina Georgieva in een toelichting. Zij zegt dat de vooruitzichten verre van zeker zijn. "De economie blijft herstellen van de coronapandemie, maar de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne en de lockdowns in China schaden de economie", aldus Georgieva.

De Fed verhoogt de rente om de inflatie te remmen. Die wordt mede aangejaagd door de oorlog in Oekraïne, waardoor onder meer de brandstofprijzen fors zijn gestegen.

Het IMF verwacht nu dat de Amerikaanse economie dit jaar groeit met 2,9 procent. In april rekende de VN-organisatie nog op een groei van 3,7 procent. Voor 2023 verlaagde het IMF zijn groeiprognose voor de grootste economie ter wereld van 2,3 procent naar 1,7 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws