Nieuws Actueel

Immigranten uit Syrië en Irak zijn driftig aan het ondernemen

Joris Zwetsloot 20 januari 2016

Kv K ondernemen immigranten

Het aantal genaturaliseerde Irakezen en Syriërs dat een bedrijf opricht in Nederland stijgt snel. In 2015 registreerde de Kamer van Koophandel (KvK) onder beide bevolkingsgroepen een kwart meer ondernemingen dan in 2014. Ook in de jaren daarvoor steeg het aantal nieuwe bedrijven van Syriërs en Irakezen jaarlijks met ongeveer 20 procent.

Syriërs en Irakezen blijken volgens de KvK vooral actief in de detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening, zoals vertalen en tolken. Ook beginnen relatief veel vrouwen uit Irak of Syrië een tandartsenpraktijk. Nog een weetje: Bij kapsalons van autochtone Nederlanders staat meestal een vrouw aan het roer, maar van Syrische en Iraakse kappers is ongeveer driekwart man.

AantrekkelijkerHet starten van een eigen onderneming is voor vluchtelingen vaak aantrekkelijker dan een baan zoeken, zegt Paul Herfs, onderzoeker bij het Europese migratie-instituut Ercomer verbonden aan de Universiteit Utrecht. "Vanwege taalbarrières leggen veel vluchtelingen het tijdens sollicitaties af tegen autochtone Nederlanders. Helemaal ten tijde van een krappe arbeidsmarkt, zoals nu. En wie zijn hand niet op wil houden bij de overheid, begint in dat geval een bedrijf. Dat zag je destijds ook bij de Turken en Marokkanen."Deze nieuwe ondernemingen zijn niet van de Irakezen en Syriërs uit de meest recente vluchtelingenstroom. Daarvan hebben de meesten nog geen verblijfsvergunning. Hoewel er de afgelopen jaren veel minder Irakezen dan Syriërs een verblijfstatus krijgen in Nederland, telt de KvK juist veel meer Iraakse ondernemers dan bedrijven die eigendom zijn van een Syriër. Bijna vier keer zoveel Irakezen als Syriërs schreven zich de afgelopen vijf jaar in bij de KVK (respectievelijk 3284 tegen 779). Ook in absolute aantallen zijn er ruim drie keer zoveel Iraakse als Syrische ondernemers (respectievelijk 3774 tegen 947).