Nieuws Actueel

Impuls breidt haar netwerk over de grens uit

Belgische ondernemers, let op! De Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls komt naar u toe.

Frank Balkenende (PZC) 27 december 2016

Wereld stock

België is een belangrijke markt voor Zeeuwse bedrijven, maar ook steeds meer Vlaamse ondernemers vestigen zich in Zeeland. Daarom zal Economische Impuls Zeeland in 2017 onze provincie in de Vlaamse etalage zetten, blijkt uit het jaarplan.

België

De ontwikkelingsmaatschappij doet al het nodige in België, maar gooit er nu een schepje bovenop. Impuls gaat zijn Belgische netwerk van adviseurs en dienstverleners (accountants, juristen en makelaars) uitbreiden. Dat moet gebeuren via seminars die met partners op touw worden gezet. Ook gaat Impuls op jacht naar spreektijd in relevante businessclubs. De ontwikkelingsmaatschappij trekt hiervoor een speciale acquisiteur aan.

België is van oudsher al belangrijk voor de Zeeuwse economie. Neem alleen al de schelpdiersector. Zonder de zuiderburen verliest die zijn ruggengraat. Maar ook veel andere sectoren doen zaken met Belgische bedrijven. Voor de provincie Zeeland zijn Duitsland (export in 2015: 872 miljoen euro) en België (823 miljoen euro, vooral veel voedselexport) de belangrijkste handelpartners. Groot-Brittannië blijft daarbij een stuk achter. In 2015 voerde Zeeland voor 472 miljoen euro uit naar de westerburen.

Axelse Vlakte

België is niet alleen als exportland van belang. Ook de belangstelling van Vlaamse bedrijven voor verhuizing naar of vestiging in Zeeland groeit. Op de Axelse Vlakte zijn Belgische glastuinbouwbedrijven neergestreken. Het Antwerpse Vlaeynatie bouwt er een suikerterminal. Het Antwerpse bakkerijbedrijf Teclado wipte de grens over naar Hulst. Ook in de detailhandel en horeca duiken steeds meer Belgen op.

Investeringen over de grens

Invest in Zeeland, een onderdeel van Impuls, is daarom steeds vaker op beurzen te zien in Vlaanderen. De mogelijke fusie van de havenbedrijven Zeeland Seaports en de Haven van Gent kan alleen maar meer deuren openen. Ook de verbreding van de Tractaatweg, de bouw van de tweede zeesluis in Terneuzen en de aanleg van een stuk goederenspoor aan de oostkant van het kanaal Gent-Terneuzen zal vrijwel zeker leiden tot meer Belgische investeringen over de grens. Er zijn hoge verwachtingen van het economische effect van de bouw van een tweede zeesluis bij Terneuzen en van een betere noord-zuid-verbinding (Sloeweg - Westerscheldetunnel - Tractaatweg).

Financiële voordelen

Voor Vlaamse bedrijven heeft een vestiging in Zeeland (vaak kiezen ze voor Zeeuws-Vlaanderen) financiële voordelen. De vestigings- en loonkosten zijn lager dan in België. Daarnaast is hier voldoende ruimte beschikbaar, zijn de huizen relatief goedkoop en zijn de Zeeuwen doorgaans harde werkers. Bedrijven aan beide zijden van de grens werken al vaak samen, al dan niet in door Europa gesubsidieerde projecten. De verschillen in regels voor onder meer grensarbeid vormen soms wel een belemmering.