Actueel

In dit bedrijf kent iedereen elkaars salaris en zijn er geen functietitels. Dit is waarom het werkt

Geen functietitels bij holacratisch werken Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

,,Laatst werd een nieuwe collega benaderd die werkt als werver en connector om te praten over haar werk bij ons in een podcast. Ze kwam naar mij toe of dat mocht. Natuurlijk mocht dat, ik tipte haar wel om advies in te winnen bij andere collega’s. Ze was zelf verbaasd dat dat mocht,” vertelt Anne Spapens over de holacratische manier van werken binnen haar bedrijf. ,,Vertrouwen is belangrijk in onze organisatie.”

We gingen na hoe we het anders kunnen organiseren, zodat we ons niet overal meer tegenaan hoeven te bemoeien.

Anne begon ooit zelf als trainee bij Young Colfield, dat traineeships ontwikkelt voor hoogopgeleiden. Ze werd met een aantal collega’s benaderd om eigenaar te worden. ,,Dat wilden we wel. We zaten vervolgens elke dinsdag hard te vergaderen over hoe het ging in het bedrijf en wat we moesten doen. Toen gingen we na hoe we het anders kunnen organiseren zodat we ons niet overal meer tegenaan hoeven te bemoeien.” Anne en de mede-eigenaren werden geïnspireerd door het boek Reinventing Organizations van Frederic Laloux. Hij schrijft onder andere over zelfsturing en het mens kunnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Geen functietitels bij Young Colfield

Functietitels bestaan niet bij Young Colfield. ,,Die hebben we laten varen. Een talentmanager deed naast zijn of haar werk ook nog andere zaken erbij. Dan doet zo’n functie geen recht aan het werk. Elke medewerker heeft nu zes tot tien rollen.” Zo is er een chef kantoor, een chef sessies en een chef of people & happiness. Anne: ,,Het voordeel van rollen is dat je ze makkelijk kunt aanpassen. Het is duidelijk wie er voor bepaalde zaken verantwoordelijk is en diegene kun je daarop aanspreken.”

Bij elk overleg checken we in bij onze collega’s: hoe gaat het met je?

Iedereen weet van elkaar wat er wordt verdiend, het salarismodel is gebaseerd op ervaringsjaren in plaats van op performance. ,,Niet degene die het hardst roept, krijgt meer salaris. Elk jaar verdien je weer wat meer, en bovendien vieren we elk jaar je werkverjaardag.” Dat werkt niet voor iedereen. ,,Er haken weleens mensen af die target gedreven zijn of bonussen willen hebben, natuurlijk is dat jammer.”

Toepasbaarheid

Is deze manier van werken toepasbaar in elke branche? Anne: ,,In een grote corporate zou dit niet werken, maar je kunt wel bepaalde elementen toepassen. Bij elk overleg checken we in bij onze collega’s: hoe gaat het met je? En hoe heb je de afgelopen tijd bijgedragen aan onze doelen? Kleine stapjes kunnen al werken. Ik geloof dat dit de toekomst van duurzaam ondernemen is. Laatst vroeg ik een nieuwe collega hoe hij onze manier van werken vindt. Hij antwoordde: ‘Het is zo lekker om je eigen invulling te geven aan je baan.’ Daar word ik echt blij van.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie