Nieuws Actueel

In een maand tijd van diksap naar suiker

De tijd dat suikerfabriek De Dinteloord bij Stampersgat acht maanden buiten bedrijf was, ligt al ver achter ons. Als de bietencampagne achter de rug is, beginnen de voorbereidingen voor de diksapraffinage. Kleiner dan de bietenverwerking en met minder ceremonieel bij aanvang, maar toch.

Wim van den Broek | Foto: Peter Braakmann 23 maart 2016

Dinteloord

"Het zijn vier weken waarin de fabriek weer opveert", zegt plantmanager Luc Kroes in BN/De Stem. "Met als doel de bezettingsgraad steeds hoger te maken." Tijdens de campagne, die kort voor de jaarwisseling eindigde, is de diksap opgeslagen in de twee enorme silo’s van ieder 60.000 kubieke meter. Dat die capaciteit nog niet voldoende is, getuigde de bouw van een derde diksaptank, in lijn met de twee bestaande. Kroes: "De verwachting is dat deze silo medio november klaar is. Er is in de verre toekomst eventueel nog ruimte voor een vierde tank." Op dinsdag 29 maart – Kroes spreekt van ‘derde paasdag’ – begint de kortstondige raffinageperiode. Voor de buitenwacht valt de bedrijvigheid nauwelijks op. Er rijden geen vrachtwagens af en aan, de kalkoven hoeft niet aan en er blijft geen pulp over. Kroes: "Alleen het personeel van de suikersectie gaat in ploegendienst werken, de overige medewerkers draaien de normale dagdienst." Een paar dagen later, op 4 april, begint ook de fabriek in het Groningse Vierverlaten aan de diksapraffinage. "Daar staat twee identieke tanks." Geruchten als zou Suiker Unie in de toekomst weer her en der kleine suikerfabrieken bouwen, wil Kroes meteen ontzenuwen. "Twintig jaar geleden hebben we besloten twee fabrieken over te houden. Een nieuwe decentralisatie is niet aan de orde." Intussen zijn op Goeree-Overflakkee de eerste bieten gezaaid. De nieuwe bietencampagne start medio september. "De laatste onder het oude regime", zegt Kroes, "Vanaf 2017 is de suikermarkt een wereldmarkt, al zal dat voor de productie weinig uitmaken." Behalve de derde diksaptank gaat in november ook het nieuw Cosun Food Technology Centrum open, waar nieuwe technologiën voor de levensmiddelenindustrie worden ontwikkeld.