Nieuws Actueel

'In heel Brabant is geen zaak meer zoals de mijne'

Ze zijn er nog: écht speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Peter Voesenek (49) van Special CD Shop in Breda, een zaak gespecialiseerd in Nederlandstalige muziek, zo schrijft BN De Stem.

Martijn Schraven | Foto: Jan Stads 20 mei 2016

Speciaalzaak Peter Voesenek

"Niet alles wat je van ver haalt is lekkerder,'' zegt Peter Voesenek. "Nederland heeft genoeg kwaliteit op muziekgebied in huis, als je het maar wilt horen. En daarbij: liedjes in je moerstaal zijn vaak beter te begrijpen dan nummers in andere talen. Bij Nederlandstalige muziek hoor je meteen waarover het gaat."

Waar zijn klanten vaak voor een bepaald genre komen, is de smaak van Voesenek op muziekgebied breed. Van nederpopbands als Doe Maar, Bløf of de 3J's, tot het schlagergenre van bijvoorbeeld Frans Duijts of Frans Bauer. "Maar ook muziek uit de hoek van kleinkunst kan mij raken. Liedjes van bijvoorbeeld Claudia de Breij of Boudewijn de Groot. In de loop van de jaren is mijn liefde voor Nederlandse muziek alleen maar gegroeid. Niks mis mee toch, om trots te zijn op je eigen cultuur?"

TastbaarDe kern van zijn Special CD Shop bestaat uit het Nederlands(talig)e product. Voesenek: "Vroeger bestonden twee muziekzaken in Breda met een breed Nederlands aanbod. Nu vind je in heel Brabant geen zaak meer die zoveel biedt aan nationaal muziekproduct als mijn zaak." Van artiesten als Belinda & José, Jan van Est, José Sep en Daan Drost staan singletjes in de bakken van de Bredase muziekzaak. De reden waarom artiesten er in deze tijd - waarin muziek ook gedownload kan worden - toch voor kiezen een single of cd uit te brengen, is volgens Voesenek puur op gevoel gebaseerd. "Ze willen een tastbaar product maken. Hun fans waarderen dat."

Elke paar maanden regelt Voesenek een muzikale sessie. Artiesten komen naar Winkelcentrum Hoge Vught in Breda voor een optreden of een signeersessie. Hoewel hij het in store noemt, is het niet meer in zijn zaak. Peters vorige winkel was gevestigd in dat winkelcentrum, tegenwoordig zit de zaak aan de Teteringsedijk. "Maar in het winkelcentrum is ruimte en het trekt meer volk."

Foto'sAan de wand van zijn winkel prijken talloze foto's van Voesenek samen met artiesten die al langskwamen in Breda. Van Frans Bauer en Wolter Kroes tot Thomas Berge en BZN. Bij elke foto heeft Voesenek een verhaal. "Zo was Sieneke hier voor een signeersessie in het jaar dat ze deelnam aan het Eurovisie Songfestival. De zaak stond ramvol. Ik weet nog dat ik dacht: als nu de brandweer komt, heb ik een probleem."

Om niet helemaal afhankelijk te zijn van de krimpende markt voor cd's en cd-singles, verkoopt Voesenek sinds kort ook vinyl. Voesenek: "Die markt trekt aan." Achter in de zaak staan vintage geluidsinstallaties.

Twee keer per week staat Voesenek of zijn stagiaire Randy een radiostation te woord. Het Belgische Radio Valencia en Rucphen FM bellen naar de zaak. Special CD shop houdt hun luisteraars op de hoogte van de nieuwste nationale releases en goedlopende Nederlands(talig)e singles.

Wie: Peter VoesenekWat: Special CD ShopWaar: Teteringsedijk 167, BredaWebsite: cdsinglekopen.nl