Nieuws Actueel

In Westvoorne mag tuinhuis nu ook een b&b worden

Eric Oosterom 4 januari 2016

Bb hotel bed

Een leeg tuinhuisje of een verlaten schuur? Als het aan de gemeente ligt, bouwen Westvoornaars deze in de toekomst om tot piekfijne bed & breakfasts, meldt het AD. De regels stonden dat tot voor kort niet toe, maar het mag - om het toeristisch karakter van de gemeente te onderstrepen - nu wel.

Wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne) geeft toe dat de regels tot voor kort te strikt waren. "Zo moesten ruimtes die voor een b&b gebruikt zouden worden per se aan een woonhuis vast staan."

LukraakEn dat is gek in een gebied met grote percelen waar vaak losse huisjes op gebouwd zijn. "Stel: je hebt een groot stuk grond waar een huis op staat én wat tuinhuisjes. Die mag je met de regels van nu stuk voor stuk ombouwen tot B&B."

Maar, zo waarschuwt Van der Meij, het is niet de bedoeling dat Westvoornaars nu lukraak gebouwen gaan verbouwen tot slaapvertrekken. "Voor we een bouwvergunning verstrekken, controleren we op een stukje kwaliteit. Voegt de B&B echt wat toe? We willen niet we allemaal schuren krijgen die niet aangepakt zijn, maar wél mensen in komen slapen. Je moet er iets moois van maken, vinden wij."

GedoogdHoeveel B&B's de gemeente momenteel telt, is Van der Meij onbekend, evenals hoeveel 'illegale' constructies er op dit moment bestaan en door de bestuurders gedoogd worden. Wel roept hij deze eigenaren op om zich vrijwillig bij de gemeente te melden.

"Niet vanuit een soort handhavingsperspectief, maar om gedoe te voorkomen als we in de toekomst wél handhavend gaan optreden. Nu willen we vooral met de mensen meedenken."

WandelenMooi meegenomen zijn dan de extra inkomsten uit toeristenbelasting. Illegale B&B-houders dragen die op dit moment tenslotte niet af. "Al verwacht ik niet dat het om enorme bedragen gaat. Het is geen motief van ons.''

Hoewel de gemeente al langer de ambitie heeft om een toeristische hotspot te zijn, komt zij nu pas met soepeler regels voor B&B's. Van der Meij wijdt dat aan een verkeerde houding van voorgaande colleges. "Met het huidige college willen we vooral kijken wat mogelijk is, in plaats van andersom. Zo proberen we het gebied duidelijker op de kaart te zetten. En waarom ook niet: in Westvoorne zijn superinteressante plekken om te wandelen of paard te rijden, ideale locaties voor B&B-gebruikers."