Nieuws Actueel

Industrieel knippen en plakken met honingraat uit Zwolle

Hij is net terug in Zwolle na een maandje Polen, waar hij vorig jaar ruim tien weken doorbracht.

Marion Groenewoud | Foto: Frans Paalman 8 juni 2016

Honingraat flexibel grenzeloos frans paalman

Zijn bedrijf Axxor staat sinds 2007 dicht bij Poznan, omringd door zes IKEA-fabrieken. Ook zijn vestiging in Danville (VS) bevindt zich nu vier jaar naast de Zweedse meubelgigant. Nee, dat is geen toeval. Wieger Wiegersma (61) uit Eefde doet als leverancier van honingraat al jaren goede zaken met IKEA. Meer dan de helft van de omzet komt er vandaan.

,,Ons product is onzichtbaar, maar we zijn aanwezig in praktisch alle huiskamers." Niet alleen in tafels en kasten wordt honingraat van Axxor verwerkt. Een derde van de productie gaat naar de auto-industrie. Deze lichtgewichtstructuren voor hoedenplanken en kofferbakken worden in Zwolle gemaakt. ,,Je vindt ons in driehonderd autotypes, in bijna elk merk."

PapierconcernAls werktuigbouwkundige en bedrijfseconoom werkte Wieger bij een groot papierconcern in Ermelo. Dat produceerde ook honingraat, voor verpakkingsmateriaal. Hij wilde de onderneming kopen, maar 'die vlieger ging niet op'. Toen hij op straat kwam te staan, kocht Wieger in Amerika een honingraatmachine en startte in 1993 vanuit Zwolle zijn eigen bedrijf. De tweede en derde machine bouwde hij zelf. ,,Het kon sneller en betrouwbaarder.''

PersoneelMinstens 125 werknemers heeft hij in dienst, maar Wieger blijft altijd op zoek naar goed productiepersoneel 'dat het leuk vindt om met boutjes en moertjes te spelen'. Zijn medewerkers draaien 24 uur per dag, zeven dagen per week en hebben zelfs een eigen bedrijfsopleiding, de Axxor Academy. Wieger wil mensen met passie voor het product, zoals hij die zelf nog dagelijks voelt. ,,Honingraat is ongedefinieerd, het is oneindig in zijn mogelijkheden. Het is een ijzersterke constructie van papier en lijm. Oneerbiedig gezegd: we doen aan industrieel knippen en plakken."

WatervastAxxor blijft vernieuwen. Er wordt gewerkt aan het watervast maken van honingraat met kunsthars. En er zijn innovaties in de auto-industrie. Wieger demonstreert hoe flexibel het materiaal is. ,,Je kunt dit rondom een bal vouwen, het is geschikt voor motorkap en kofferbakdeksel." Vorig jaar had hij een omzet van dertig miljoen euro. ,,De laatste jaren blijven we vrij constant."

ConcurrentieDe Poolse vestigingen hebben extra aandacht nodig, erkent hij. ,,Om mee te kunnen doen op het concurrentieveld in Oost-Europa moeten we slimmer en effectiever met klanten omgaan. De beste is niet altijd de goedkoopste. En wij willen bij de betere bedrijven horen, zodat onze werknemers trots kunnen zijn."Axxor heeft vestigingen in Nederland (Zwolle), de Verenigde Staten en Polen.