Nieuws Actueel

Enorme prijsstijgingen: CBS meldt 9,7 procent inflatie

De inflatie is met 9,7 procent op een niveau dat sinds de jaren 70 niet is gezien. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen. Belangrijkste prijsstijging zit in de energie, maar ook de prijzen van benzine en voeding zijn fors gestegen.

Van onze redactie 7 april 2022

Inflatie maart 2022 cbs

Foto: ANP

Het Nederlandse statistiekbureau kwam vorige week al met het bericht dat de inflatie in Nederland was gestegen tot bijna 12 procent. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees hier het advies van Consumentenpsycholoog Patrick Wessels aan ondernemers: Is het prijsmodel van een parkeergarage hét antwoord op de torenhoge inflatie?

Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

Energie en voeding

De stroom- en gasrekening zijn de belangrijkste aanjagers van de inflatie. In maart werd voor een nieuw contract in de energievoorziening 157 procent meer betaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast stegen ook de brandstofprijzen met 36 procent.

Behalve de prijsstijgingen in stroom is ook de prijs van voedsel stevig gestegen. Met name vlees en groente zijn fors duurder geworden. De oorzaak daarvan ligt gedeeltelijk in de gestegen gasprijzen, kassen worden vaak door gas verwarmd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws