Nieuws Actueel
Innovatief bedrijf redt carbonframes van afvalhoop
Een beschadiging, scheur of breuk in een fietsframe van carbon leek tot voor kort funest. Tot op de dag van vandaag worden gebroken of gescheurde frames of onderdelen bij het vuil gezet. Echter niet meer als het aan Jeroen van den Hout (46) uit Tilburg ligt. Hij heeft de techniek in huis om carbon te repareren en heeft daarvoor 2,5 jaar geleden zijn eigen bedrijf opgericht.

Aanvankelijk achter in de garage met drie tot vier frames in de week is de carbonspecialist inmiddels gevestigd op Aeroparc Gilze-Rijen en repareert hij nu zo'n 600 tot 700 raceframes per jaar.
VliegtuigindustrieDe innovatieve ondernemer heeft de techniek om carbon te repareren min of meer gekopieerd uit de vliegtuigindustrie. "Daar repareren ze carbonbreuken al zo'n twintig jaar en ik heb me die werkwijze eigen gemaakt én toepasbaar voor met name frames van racefietsen, maar bijvoorbeeld ook voor autospoilers."
Jeroen, fietsgek en in het verleden verdienstelijk als amateurwielrenner, was voor de start van zijn eigen onderneming in dienst van Holland Casino, op het laatst als stafmanager van de vestiging in Venlo. "Daar was het reorganisatie op reorganisatie met alle gevolgen van dien. In de loop der tijd kwam ik tot het besef dat ik heel graag met mijn handen wilde werken. En dat werd dus een mooie combinatie met mijn liefhebberij."
Levenslange garantieHij kent het verhaal van met name fabrikanten dat frames van carbon na een valpartij of breuk niet te repareren zouden zijn. "Dat heeft vooral een commerciële achtergrond. Een fabrikant verkoopt immers liever een nieuw frame. Maar het kan anders. Boeing zet zijn carbon ook niet bij het vuil. Goed repareren is echt mogelijk. Ik bewijs dat met een levenslange garantie op de reparaties die ik aan het carbon heb uitgevoerd."
Inmiddels krijgt de ondernemer het gelijk steeds meer aan zijn zijde. Hij repareert nu frames van particulieren, verschillende professionele wielerploegen en ook al van een fabrikant. "Het zijn inderdaad wel de duurdere frames vanaf zo'n 2000 euro. Anders is het niet rendabel, want een reparatie vergt toch wel zo'n tien dagen in totaal."
Carbon-valleyDe Tilburger is zich ervan bewust dat anderen met 'zijn' techniek aan de haal kunnen gaan. "Dat gevaar ligt inderdaad op de loer, maar ik zie nog volop groeikansen. In eerste instantie naar zo'n 1000 frames per jaar. Maar ook in andere sectoren, zoals de automobiel-industrie of medische wereld. Verder wil ik naast het herstel en repareren gaan fungeren als groothandelaar of leverancier. Ook wil ik les gaan geven in carbontechnieken en workshops verzorgen. En er zijn plannen om op deze locatie een carbon-valley te realiseren met bedrijven die zich bezighouden met carbon en composiet. Plannen en ambities genoeg dus."