Nieuws Actueel
Innovaties in de agrarische sector
Dat ook de agrarische sector bol staat van innovaties, bewijst Robor. Drones in weilanden, gsm-geboortemelders voor paarden en meldsystemen voor rattenvallen: allemaal voorbeelden van 'boeren- hightech' uit Bentelo.

Robor Electronics, opgericht in 1997, is gespecialiseerd in draadloze communicatiesystemen en gsm- en gps-toepassingen. Het bedrijf legt zich de laatste jaren eveneens toe op hardware voor drones en zogenoemde multicopters. "Onze drones worden ingezet als reddende engel, zo moet je het zien," vertelt Roger Borre, samen met zijn broer Xander eigenaar van Robor.
Precisiebemesting"We hebben bijvoorbeeld drones ontwikkeld die reekalveren opsporen in een veld. Deze dieren worden helaas nog te vaak meegenomen in de maaimachine. Ze vluchten niet, maar raken verstijfd van angst. Onze auto-nome drones sporen wildsoorten op met warmtecamera's en geven een seintje.De laatste ontwikkeling is dat we soortgelijke drones aan een kabel vooruit laten vliegen voor tractors, om zo al het wild voor de maaibalk te sparen. Je moet dan denken aan nesten van weidevogels of kuikens."
"Ook gebruiken we deze drone voor precisiebemesting. Oftewel, de drone brengt met een spectraal-camera in kaart welk deel van het gewas extra bemesting of stikstof nodig heeft. De beelden worden live geanalyseerd, zodat alleen gewassen bemest worden, die dat echt nodig hebben."
Paard belt boerEen innovatie die al eerder uit de koker van Robor rolde is de gsm-geboortemelder. Daarmee laat een bevallende merrie aan haar baas weten dat er een veulentje op komst is. De gsm-module wordt aan het halster van de merrie gehangen en belt de eigenaar zodra het paard de geboortehouding aanneemt.
"Merries bevallen graag op rustige tijden, dus vaak 's nachts," weet Roger uit ervaring. "De boer wil er snel bij zijn, omdat er van alles kan misgaan, zoals verstikking als het veulen in het vlies wordt geboren. Het systeem is ooit ontstaan met een omgebouwde draadloze deurbel en een ontvanger op het nachtkastje van de boer. Nu wordt de boer letterlijk gebeld als het zover is."
Interesse"Ook ontwikkelden we voor het waterschap Vechtstromen een systeem dat via internet aangeeft of er een muskus- of beverrat in de val loopt. Bij levende vangst is men verplicht de kooien elke 24 uur te controleren, dat kan nu dus op afstand. Dat scheelt een hoop tijd en geld. Al met al is er veel interesse vanuit de agrarische en aanverwante sectoren voor ons werk, van Twente tot Nieuw-Zeeland."