Nieuws Actueel

Innovatieve Rotterdamse startups halen na test paar miljoen binnen

Acht innovatieve ideeën, die de bereikbaarheid moeten verbeteren, kregen de afgelopen zes maanden de kans om hun product of dienst in de Rotterdamse regio te testen. De ondernemers hebben inmiddels al 2 miljoen euro aan investeringen binnengehaald.

Abdel Ilah Rubio 1 juni 2017

Constantijn Rotterdamse startup

De Mypo heeft iets weg van een koffer, alleen hangt hij aan een deur, zit er een gleuf in en een slim slot. De slimme brievenbus hing het afgelopen half jaar als proef bij 25 gezinnen in de wijk Kralingen aan de deur. De bewoners konden zo pakketjes ontvangen als ze niet thuis waren.

Het nieuwe product blijkt een succes. Gebruikers zijn superenthousiast en postbezorgers hoeven minder rondjes te rijden, vertelt ondernemer Arjan Griffioen.

Eén investeerder, Berlin Investments, ziet zoveel kansen in de brievenbus dat ie er een half miljoen euro instopt. Hiermee kan het product op de markt worden gebracht en verder worden ontwikkeld. Er komen verschillende varianten, die bijvoorbeeld ook in nieuwbouw kunnen worden gebruikt.

Griffioen is blij dat hij zijn product in deze regio mocht testen van de Rotterdamse Verkeersonderneming, die hem ook nog 25.000 euro gaf als duwtje in de rug. ,,Het heeft ons heel erg geholpen. Niet alleen een stukje financiële ondersteuning, maar we werden ook geholpen door hun netwerk. Bovendien hebben we veel geleerd van de ervaringen.''

Lees ook: 20 miljoen voor jonge ondernemer om oceaan schoon te maken

De acht start-ups van het Rotterdam Mobility Lab presenteerden gisteren hun resultaten aan andere potentiële investeerders. Ook start-up ambassadeur Prins Constantijn was aanwezig. Die was erg onder de indruk van de initiatieven.

Scoozy

De prins maakte zelf een ritje op de Scoozy, hét coole alternatief voor de scootmobiel, waar hij duidelijk gecharmeerd van was. ,,Verkocht'', riep hij. Ja, hij wilde hem wel kopen, vertelde de prins. ,,Maar alleen als je hem kunt opvoeren'', zei hij lachend.

Ondernemer Job van de Kieft zegt ook te hebben geprofiteerd van de steun van de Verkeersonderneming. ,,Ik heb al vier reserveringen voor de Scoozy en veertig aanvragen voor een testrit. Er zijn ook veel dealers in binnen- en buitenland die hem willen verkopen.''

De Verkeersonderneming is tevreden. ,,We zijn heel trots dat deze startups nu zonder onze hulp verder kunnen.''