Nieuws Actueel
Insecten uit de lucht schieten met de Bugbuster
Vergeet vliegenmeppers, insectenlampen of -plakkers, nu is er de Bugbuster, een helgeel geweer waarmee de zoemende irritatie uit de lucht wordt geschoten. Desnoods met zelfgekweekte insecten, zo schrijft Het Parool. De 54 euro kostende Bugbuster, een onvervalste shotgun, gebruikt daarvoor keukenzout.

Eén keer pompen, veiligheidspal loshalen en schieten maar. Een laser en schijnwerper – voor nachtelijk gebruik – moeten helpen bij het richten. Dat de verkoop van een vliegengeweer in oktober een beetje stroop na de pannekoek is, wordt door de Nederlandse importeur onderkend. Voor insectloze seizoenen verkoopt het bedrijfvoor zes euro blauwe bromvlieglarven in een potje. Even de poppen opkweken en er is met zo’n driehonderd blauwe bromvliegen weer voldoende ongedierte om een winter lang ‘te knallen’.
Kweken"Zo’n geweer is al raar", zegt Dik Nachtegaal van de Dierenbescherming. "Op die manier ga je spelenderwijs de jacht op dieren stimuleren. Maar de verkoop van levende dieren gaat nog een stap verder. Dieren kweken om op te jagen, vinden we bij voorbaat al een slecht idee, ook al is het zogenaamd ongedierte. Insecten zijn ook levende wezens."
"Ik vind het geniaal bedacht", zegt Jerry van Meulen van Bugbuster. "Er zullen vast mensen zijn die het zielig vinden, maar ik verkoop er genoeg. En waarom mag je wel een mug die je huis binnenvliegt doodslaan, maar hem niet zelf kweken?"
Veel valt er niet tegen te ondernemen. "Ik vrees dat insecten een beetje buiten de regels vallen", zegt Nachtegaal. "Je kunt ook overal maden kopen voor visserij, of insecten en sprinkhanen als voer voor slangen. Daar zijn we al geen voorstander van, maar dit is puur dieren misbruiken voor vermaak."
OndoenlijkHet moet gezegd, schieten met de Bugbuster geeft een machtig gevoel. Alleen blijkt opvliegend ongedierte schieten – ondanks de laser en de schijnwerper – bijna ondoenlijk. Het meeste ongedierte blijft bovendien tamelijk onbewogen onder het zouthagelschot. Alleen als de executie van dichtbij plaats vindt, is er– soms tamelijk onsmakelijk –resultaat. Maar dan is het beestje meestal al weggejaagd door dat felgelebewegende ding voor zijn neus. Dat zal de vliegenkweker leren: een huis vol vlees- en poepzoekende bromvliegen en geen afdoende afweer.