Nieuws Actueel

Investeerders doorbreken vicieuze cirkel van Axign

Zoals zoveel hightech-starters zat het Enschedese Axign in een kip-eisituatie: zonder geld kun je geen producten maken en zonder klanten houden geldschieters de hand op de knip. Maar door een slimme truc van de chipproducent kwam daar verandering in.

JAN RUESINK | Foto: Toma Tudor | De Ondernemer i.s.m. Axign 7 november 2017

TUDROM20171031 Jeroen Langevoort32

Voor Jeroen Langevoort en zijn tien collega's zijn het hectische tijden: in Singapore worden nu wafers vol chips geproduceerd. Die moeten in Indonesië worden afgewerkt en getest. En dan volgen er nog maanden van kwalificeren en keuren. Een tijdrovend en duur proces dat Axign een halfjaar geleden nooit had kunnen betalen. Maar dankzij bijdragen van de Innovatiefondsen Twente en Overijssel en Innovation Industries - verzameld in Oost NL - kon het bedrijf ontsnappen uit de gevreesde 'vallei des doods', waarin grote klanten geen zaken willen doen met kleinere partijen die in een opstartfase zitten.

Lees ook: Lijdensweg is eindelijk ten einde voor ASML

Bijzonder product

Axign heeft een bijzonder product ontwikkeld: een chip die het geluid van draadloze speakers enorm verbetert. Bij gestreamde muziek wordt normaal het digitale signaal vertaald naar analoog en daardoor vervormd. ,,Maar wij brengen het analoge signaal in een digitale omgeving en dan kun je het corrigeren en versterken", legt Langevoort de gepatenteerde vondst uit. ,,Resultaat: veel meer details. Zelfs de muziekwereldis enthousiast: je hoort ineens veel rijkere klanken." Meerdere vooraanstaande producenten van audio-apparatuur praten nu met Axign. ,,Maar zij happen pas toe als de chip zich industrieel bewezen heeft, seriematig gemaakt kan worden en duurzaam is."

Catch 22

Die stap kan Axign nu maken dankzij een participatie van enkele miljoenen vanuit de drie fondsen. Maar ook die trokken niet zomaar de portemonnee. ,,Om uit die Catch 22- of kip-eisituatie te komen, hebben we investeerders en potentiële klanten bij elkaar gebracht. Zo kregen we het vertrouwen van beide partijen en bleef niet de een op de ander wachten."

Twents ecosysteem

,,We hebben nu dus een reddingsboot", lacht Langevoort. ,,Maar op den duur willen we een groter schip". Want Axign wil jaarlijks zo'n drie miljoen chips gaan verkopen. Ook met 'spin-off'-producten die verbreding brengen. In Enschede moet het bedrijf dan doorgroeien naar 25 man. ,,Kan prima, want in het Twentse ecosysteem zitten veel kennisinstellingen en bedrijven die ons kunnen meehelpen in die groei."

Om uit die Catch 22- of kip-eisituatie te komen, hebben we investeerders en potentiële klanten bij elkaar gebracht

Jeroen Langevoort, Axign