Nieuws Actueel

Investeerders redden McGregor

Ruim een maand nadat McGregor in surseance ging, is het bedrijf uit de brand. Het volledige modehuis maakt een doorstart, zo bericht het AD.

Peet Vogels 18 juli 2016

Mcgregor marcel boekhoorn doorstart doniger fashion group ben kolff failliet 1

Het modebedrijf gaat verder onder de naam Doniger Fashion Group. In eerste instantie gaan 1100 van de 1200 medewerkers mee naar het nieuwe bedrijf. Onder hen in ieder geval ook de 500 medewerkers in Nederland. Ook de winkels en shop-in-shops, eigen winkeltjes in een grotere winkel, gaan mee naar de nieuwe onderneming.

Marcel Boekhoorn"Ik ben hartstikke blij", zegt Jeroen Schothorst, een van de vier aandeelhouders van McGregor. "Blij voor de onderneming en de mensen.'' Schothorst voerde onderhandelingen over de doorstart, samen met de drie andere aandeelhouders, Ben Kolff, Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC. Over een overnameprijs wil hij geen mededelingen doen.

AfgeslanktSchothorst verwacht niet dat alle mensen bij het nieuwe bedrijf kunnen blijven werken. "Er zal iets worden afgeslankt'', is zijn verwachting.

Joep van StraatenVoor die klus is Joep van Straaten ingehuurd. Hij stond nog aan de wieg van McGregor en werkte bij het bedrijf tot 2013. Eerst als financieel directeur en daarna als bestuurder die de dagelijkse leiding had. Nu is hij teruggehaald door Schothorst en kompanen om de nieuwe strategie uit te werken en uit te voeren. "McGregor en zeilkledingmerk Gaastra zijn ijzersterke merken", zegt Van Straaten. "We gaan meer nadruk leggen op online verkopen en op de shop-in-shops. Het accent bij het oude McGregor lag te veel op de eigen winkels en dat leidde tot een scheef kostenplaatje.'' Oftewel: de winkels zijn te duur.

Adams ManswearVan Straaten wil in ieder geval de 45 winkels van Adams Manswear op korte termijn verkopen. Later wil hij ook nog afscheid nemen van de meeste McGregor-winkels. "Een paar winkels willen we houden. Voor de andere willen we kijken of we er een franchisevestiging van kunnen maken. Dan kan het personeel ook behouden blijven.''

Ingrepen onvermijdelijkSchothorst denkt dat de ingrepen onvermijdelijk zijn. "In de hele retail zie je dat kleine winkels in kleine plaatsen verdwijnen en alleen de grote in grote plaatsen overblijven. Daarnaast wordt er steeds meer via internet gekocht. Die kant moeten wij ook op.''

3.000 winkelsMcGregor ligt ook nog in 3.000 winkels die de kleding naast andere merken verkopen. Daar zal ook in gesneden gaan worden, denkt Van Straaten. "We gaan straks niet meer alle klantjes bedienen, de grote wel.''

ReddersDe vier aandeelhouders kwamen vorige week in beeld als redders toen bleek dat andere partijen afvielen. In totaal waren er vijftig geïnteresseerde partijen, waarvan er zeven daadwerkelijk een bod uitbrachten. De Chinese familie Lo en Xstyles, een partner van Gaastra Pro, vielen af omdat zij alleen geïnteresseerd waren in het verwerven van de rechten op Gaastra. Zij bezitten de rechten op dat merk voor zeil- en outdoorkleding al voor de landen buiten Europa en de VS.

InvesteringsmaatschappijenDe andere partijen die doordrongen tot de finale ronde waren de investeringsmaatschappijen Apollo en Alteri. Zij waren echter alleen geïnteresseerd in onderdelen van McGregor.

Geen kleintjeDe nieuwe strategie uitvoeren zal nog het nodige werk vergen. McGregor is geen kleintje. Het bedrijf, met een omzet van 325 miljoen euro, heeft 150 eigen winkels in binnen- en buitenland en 200 shop-in-shops.

Gerelateerde artikelen:McGregor plotsklaps richting faillissement'McGregor schuldenvrij'