Nieuws Actueel
Deze sectoren willen investeren in duurzaamheid
Bijna twee derde van de ondernemers is bereid om een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid. Welke sectoren zijn het meest bereid te investeren? En willen klanten ook meer betalen?

MKB-financieringsplatform October bracht vandaag de resultaten van een onderzoek naar duurzaamheid naar buiten. Aan het onderzoek deden ruim duizend ondernemers mee. Belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn dat:
- Slechts de helft van de ondernemers in het MKB vindt dat ze voldoende steun krijgt van de bank om te verduurzamen.
- Bijna tweederde is wel bereid een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid.
- Maar liefst 7 van de 10 ondernemers (69%) is van mening dat het verplicht moet worden voor banken en investeringsmaatschappijen een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren.
Verduurzamingbereidheid per sector
Ondernemers in de vastgoedsector blijken het minst bereid te zijn om te verduurzamen. “Als we kijken naar de antwoorden binnen verschillende sectoren, zegt 69 procent van de mkb’ers in de vastgoedsector niet bereid te zijn omzet te investeren in duurzaamheid, terwijl 88 procent van de mkb’ers in de financiële sector wel bereid is dit te doen”, aldus de onderzoekers.
Klant betaalt extra voor duurzaamheid
In veel gevallen zullen klanten (deels) voor de kosten van verduurzaming op moeten draaien. Dat zou inhouden dat mkb’ers hun tarieven moeten verhogen, maar de meesten zien dit niet zitten. Tweederde van de mkb'ers geeft namelijk aan dat klanten niet meer willen betalen voor duurzaamheid. “Op provinciaal niveau zien we op dit gebied echter grote verschillen. Zo zegt ruim 80 procent van de Zeeuwse ondernemers dat hun klanten niet bereid zijn meer te betalen.”
Duurzaamheidsvraagstukken komen steeds hoger op de agenda van politici en ondernemers te staan. Logisch, aangezien 2030, het streefjaar voor de meeste klimaatdoelstellingen, steeds dichterbij komt. Steeds meer bedrijven verduurzamen daarom hun bedrijfsvoering of komen met nieuwe groene projecten. October noemt de volgende voorbeelden.
Zalando
De van origine Duitse webshop Zalando introduceerde afgelopen jaar RE:CYCLE. Dit is een door Victor&Rolf ontworpen kledingscollectie die gemaakt is van overgebleven stukken uit het assortiment van Zalando. Sinds kort biedt de webshop een sustainable outfit-box aan. De inhoud bestaat uit tenminste twee duurzame items en een basisoutfit die langer meegaat dan één seizoen.
The Green House
In de categorie vastgoed wordt het Rijkskantoor De Knoop in Utrecht genoemd. De voormalige Knoopkazerne nabij het centraal station is in twee jaar tijd getransformeerd tot een duurzaam overheidsgebouw. Duurzaamheid zit hem hier niet alleen in het zoveel mogelijk hergebruiken van bestaande materialen, maar ook in het inpandige circulaire restaurant. In The Green House bereiden de chefs gerechten van ingrediënten uit eigen urban farm en uit de regio en bestaat er geen afval.
The Edge
Op de Amsterdamse Zuidas staat het meest duurzame kantoor ter wereld. The Edge is het gebouw van financiële dienstverlener Deloitte. Het pand kreeg de hoogste (Breeam) duurzaamheidsscore ooit gegeven (98,4 procent).
Equinix
Tot voor kort ging de restwarmte die de computers van datacenter Equinix produceerde, naar de buitenlucht. Voortaan wordt deze warme lucht gebruikt om een nieuwe wijk in Amsterdam Zuidoost –met zo’n vijfduizend huizen- te verwarmen.