Nieuws Actueel

Italiaanse toezichthouder onderzoekt Meta om schrappen muziek

De Italiaanse toezichthouder voor eerlijke concurrentie opent een onderzoek naar Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, omdat het bedrijf veel muziek van zijn platforms afhaalde. Het Amerikaanse techconcern zou daarmee de belangenbehartiger van Italiaanse muzikanten op een oneerlijke manier onder druk hebben gezet om akkoord te gaan met een deal over muziekrechten, schrijft de Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM).

ANP 5 april 2023

ANP050423090 1

Meta onderhandelde met de belangenbehartiger over de vergoedingen die Italiaanse muzikanten moeten krijgen als hun nummers op Facebook of Instagram worden geplaatst. Maar die gesprekken werden volgens de toezichthouder mogelijk onterecht afgebroken, waarna Meta alle muziek van de vertegenwoordigde artiesten verwijderde van zijn platforms. Zij verloren daardoor een groot publiek. Gebruikers van de sociale media hadden ineens veel minder keuze in de muziek die zij op Facebook of Instagram konden luisteren.

De Italiaanse concurrentiewaakhond verdenkt Meta er ook van onvoldoende informatie te hebben gedeeld voor eerlijke onderhandelingen met de belangengroep voor muzikanten, terwijl het bod van het socialmediaconcern "economisch onvoldoende" was. Dat verzwakte mogelijk ook de concurrentiepositie van de auteursrechtenorganisatie, stelt de AGCM.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws