ActueelRetail

Jan Meerman (INretail): Online shoppen en schulden zijn oorzaak dat winkeliers stoppen in non-food

 
Vooral de non-foodsector heeft het volgens Jan Meerman zwaar. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het aantal winkels is het afgelopen jaar voor het eerst in tien jaar weer toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend. Nederland telt per 1 januari dit jaar zo'n 83.800 winkelvestigingen, 655 meer dan begin 2021. Toch gaat bij Jan Meerman (INretail) niet de vlag uit. ,,De algemene trend die wij vooral in de non-food zien, is dat het aantal winkels daalt en dat blijft zo.”

Lees verder onder de advertentie

Jan Meerman, algemeen directeur van branchevereniging INretail, bevestigt dat de cijfers van het CBS kloppen maar hij wil niet spreken van een trendbreuk. ,,Feitelijk hebben ze gelijk, er zijn meer winkels bijgekomen. Dat is een direct gevolg van de lockdowns en beperkingen door corona en de steun van de overheid. Mensen moesten thuis blijven, konden niet uiteten en daar profiteerden supermarkten, bakkers, slagers, slijters en kaasspeciaalzaken van."

,,Ook woonwinkels en keukenzaken zagen een enorme plus in hun omzet, tot zelfs 25 procent. Iedereen ging verbouwen. Maar de algemene trend die wij zien, vooral in de non-food die wij vertegenwoordigen, is dat het aantal winkels daalt en dat blijft zo.”

Lees ook: Meerman (INretail): duizenden winkeliers dupe van enorme inflatiecorrectie huur

Lees verder onder de advertentie

Winkels minder vaak open door personeelstekort

De volgens Meerman ‘extreem hoge omzetgroei’ die woonwinkels, doe-het-zelfzaken en keukenwinkels de afgelopen twee jaar noteerden, neemt nu af door de oorlog in Oekraïne. ,,Consumenten geven minder geld uit, omdat andere kosten zoals energie en brandstof stijgen. Daarnaast zorgt de oorlog voor vertraging in de levering van spullen.”

Een trend die Meerman ook ziet is het aantal winkels dat minder vaak open is. ,,En dat heeft te maken met de schaarste aan personeel. Ik spreek steeds meer ondernemers die daarvan wakker liggen. Hun mensen kiezen voor een baan van maandag tot en met vrijdag en willen niet meer in het weekend werken. De concurrentie is daarnaast enorm heftig. Medewerkers krijgen elders honderden euro’s per maand meer geboden, probeer daar maar tegenop te bieden.”

Lees ook: Ondernemer Hans van Tellingen: 'Rutte & co, stop met slopen mkb'

Lees verder onder de advertentie

Voor INretail blijft de trend: minder winkels. ,,En dat blijft zo, zeker in de non-food. Er wordt steeds meer online geshopt, funshoppen - zomaar gaan winkelen en je laten verrassen - gebeurt steeds minder. De kosten voor winkeliers stijgen en veel winkeliers hebben daarnaast een schuld bij de belastingdienst of verhuurders en leveranciers. Die combinatie is ook de reden waarom winkels sluiten; een ondernemer kiest ervoor om te stoppen voordat hij failliet zou gaan.”

CBS: Aantal winkels steeg in 2021 voor het eerst sinds jaren

Het aantal winkels is afgelopen jaar voor het eerst in tien jaar weer toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau telde per 1 januari dit jaar zo'n 83.800 winkelvestigingen, 655 meer dan begin 2021. Vooral het aantal winkels dat voedingsmiddelen verkoopt steeg. Het aantal boekwinkels daalde juist het hardst.

In de coronaperiode is het aantal winkels wel afgenomen omdat er in 2020 vestigingen verdwenen. Ten opzichte van begin 2020 zijn er 0,4 procent minder winkels. In 2010 piekte het aantal winkels in Nederland. Toen waren er ruim 13.000 stenen winkels meer dan begin dit jaar.

Van alle winkels vormen kledingwinkels de grootste groep. Ongeveer een op de zes winkels verkoopt kleding. Winkels die huishoudartikelen verkopen en supermarkten zijn allebei goed voor 8 procent van het winkelbestand. Terwijl het aantal fysieke winkels sinds 2010 dus daalt, is het aantal webwinkels juist sterk toegenomen. In 2020 nam het onlinewinkelen al een flinke vlucht door corona. Ook vorig jaar groeide het aantal webwinkels weer sterk, met 28 procent.