Nieuws Actueel

Japanse consumentenprijzen stijgen in snelste tempo in zeven jaar

Ook in Japan wordt het leven snel duurder. Al zijn de prijsstijgingen nog niet te vergelijken met die elders in de wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten. Evengoed is met een stijging van de consumentenprijzen, exclusief verse producten, van 2,4 procent in juli sprake van de hoogste stijging in zeven jaar. Daarmee stijgen de prijzen al vier maanden op rij met meer dan de gewenste 2 procent.

ANP 19 augustus 2022

ANP190822049 1

De stijgende energieprijzen zijn ook in Japan een belangrijke aanjager van de inflatie. De afgelopen maand werd de prijsdruk hier volgens de laatste cijfers van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken wel minder. Daartegenover werden veel levensmiddelen snel duurder.

Wereldwijd verhogen de centrale banken hun rentetarieven om de stijgende inflatie te bestrijden. De Bank of Japan ziet de recente prijsstijgingen als tijdelijk en past de rentes niet aan en grijpt ook op andere vlakken nauwelijks in. Daardoor heeft de yen de afgelopen maanden flink verloren ten opzichte van de dollar. Geïmporteerde producten werden daardoor flink duurder voor Japanners.

De centrale bank van Japan zegt vast te willen houden aan het huidige beleid. Dat is erop gericht duurzame groei te creëren door middel van stijgende bedrijfswinsten, stijgende lonen en een aanhoudende inflatie van rond de2 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws