Nieuws Actueel

Jarenlang werken voor een toptulp

De Creiler broers Jeroen en Sander Litjens mochten tijdens de Bloembollen Vakdagen Flevoland 'hun' Countus-tulp dan wel dopen, de oranje bloem is pas over twee jaar bij bloemisten te koop, aldus de Stentor. Een tulp kweken doe je ook niet even. De broers leggen in vier stappen uit hoe een nieuwe tulp ontstaat.

Rianne Vinke | Foto: Freddy Schinkel 15 februari 2016

Jeroen en Sander Litjens Tulpen Creil Flevoland Countus tulp Bloembollen Vakdagen tulpenbollen

1. Minibloembollen in de grond

Het begint met aanschaf van tulpenbollen bij een veredelaar. Die gaan in oktober de grond in, omdat een tulp koude nachten nodig heeft voor groei. In het voorjaar worden de bloemen 'gekopt', zodat alleen stengels en bladeren nog overeind staan. Met gekopte bloemen wordt niks gedaan; de bollen die nog in de grond zitten, worden in de zomer gerooid. Als de bollen uit de grond komen, zitten er kleine bolletjes aan de originele bloembol. De minibollen gaan in oktober weer de grond in; de cyclus begint opnieuw.

2. Proefjes in de kas

Om erachter te komen of een tulp wel goed is, wordt die getest. Een aantal bloembollen wordt na twee jaar in de kas geplant. Zodra de tulp uitkomt, kan bepaald worden of ie goed is. "Kleur is belangrijk. Als het om een oranje tulp gaat, moet de knop al mooi oranje zijn", zegt Jeroen Litjens. Volgens hem is het ook belangrijk te kijken hoe lang de bloem mooi blijft. "Een goede tulp moet een week in huis kunnen staan voordat de blaadjes gaan hangen." Afgekeurd? Dan worden alle bollen uit de grond gehaald en is de hele lichting mislukt.

3. De tulp een naam geven

Is de tulp goed? Dan mag de kweker de bloem een naam geven. Dat is nog niet zo simpel, er zijn strenge eisen. Kent u de tulp Willem-Alexander? Hij bestaat, maar de koning moest schriftelijk goedkeuring geven. Als de teler een tulp wil vernoemen naar mens of bedrijf, moet diegene toestemming geven. Bij registratie bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) moet de toestemming worden ingeleverd. Bestaat de naam niet én lijkt de naam niet op een bestaande, dan keurt de KAVB het goed. De tulp mag dan officieel gedoopt worden en is eigendom van de teler.

4. De tulp in een vaas

Countus is gedoopt, maar het overgrote deel van de bollen zit nog in de grond. Ze komen er pas uit als ze verkocht zijn aan telers die in verkoop van de Countus geloven. Vervolgens kan de tulp naar bloemisten door het hele land. Litjens heeft nog wel een tip waar je op kunt letten als je een tulp koopt. De tulpen met de vele kleuren door elkaar zijn misschien wel schilderachtig mooi - ze worden niet voor niks Rembrandt-tulpen genoemd - eigenlijk zijn ze ziek en blijven ze niet lang mooi. De tulpen die bij de bloemist nog in de knop zitten, doen het het best.