Nieuws Actueel

‘Je wordt pas oud als je ophoudt met dromen’

Hoewel hij 71 jaar is, voelt Henk Thuis zich nergens te oud voor. Komend seizoen racet hij in de Super GT-klasse, dat schrijft het Brabants Dagblad.

Guus Peters 4 maart 2016

Henkthuis1065

Henk Thuis hield onlangs een groot feest. En wel om drie redenen. De fervent autocoureur en -liefhebber uit Volkel vierde zijn 71e verjaardag, zijn bedrijf Intrax was verkocht en hij presenteerde trots zijn nieuwe racemonster aan de genodigden: project Pumaxs, een snelle Super GT-auto die hij in eigen beheer doorontwikkelde. "Dat ding loopt op een recht stuk wel 300 kilometer per uur", zegt hij trots terwijl hij de bolide inspecteert.

Hoewel Thuis, die in 2008 met een Porsche kampioen werd in de Supersportdivisie, zowat elk voertuig wel een keer bestuurd heeft in zijn leven, voelt zijn nieuwste project als de kers op de taart. Komend jaar rijdt de in Amsterdam geboren Thuis dus met zijn auto mee in de Super GT-klasse. "Mensen die naar me kijken zien een gedateerd gebouw. Maar ik kan nog jaren mee."

FitnessOm fit te blijven is de autocoureur streng voor zichzelf. Zo fitnesst hij iedere ochtend en zit hij vier keer per week op de fiets. "Mensen die denken dat je met een sigaar achter het stuur naar de finish rijdt, hebben het mis. Als je niet fit bent, rijd je geen enkele wedstrijd uit. Zo'n auto heeft meer te vertellen dan je denkt", verzekert hij.

Het afgelopen seizoen reed Thuis nog mee in de normale GT-klasse. Leuk, maar de droom om ooit in de Super GT-klasse te racen bleef knagen, ondanks zijn leeftijd. "Ik voel me niet oud. Je wordt pas oud als je stopt met dromen." Dus besloot hij halverwege vorig seizoen het concept van de supersnelle auto te kopen om het raceklaar te maken.

Het project paste precies in zijn straatje. Temeer omdat Thuis eind 2015 zijn bedrijf Intrax, dat schokdempers, vering en ondersteltechniek voor allerlei auto's ontwerpt en produceert, verkocht en daardoor meer tijd voor zijn grote hobby overhield. Of ja, eigenlijk zijn het werk en de hobby van Thuis al jaar en dag versmolten met elkaar.

Als twintiger werkte Thuis in het Noord-Hollandse Zwanenburg als fietsenmaker, toen hij door een klant werd gevraagd een crossbrommer te bouwen. Thuis maakte de brommer, zonder enige kennis van zaken, en wilde het ding zelf eens testen op een circuit in Amsterdam. Daar lag hij binnen twee rondes bewusteloos in het zand.

"Eenmaal bijgekomen kwam er een man naar me toe die zei dat ik nieuwe schokdempers nodig had. Dat was het begin van mijn bedrijf."

Hetzelfde materiaalDe nieuwe schokdempers kwamen er en de jongen voor wie de brommer bedoeld was won de wedstrijd. Binnen de kortste keren kreeg Thuis het ene na het andere verzoek binnen van mensen die hetzelfde materiaal wilden.

Zijn handeltje groeide en op een gegeven moment werd het zo serieus dat hij drie keer per dag op en neer naar Brabant reed. Dus verhuisde hij na verloop van tijd naar Veghel om vervolgens in Volkel te belanden.

Het bedrijf breidde uit en Thuis werkte met de grootste coureurs ter wereld, tot zevenvoudig Formule 1-kampioen Michael Schumacher aan toe.

Ondertussen racete hij zelf ook al die tijd. Omdat hij zijn producten zelf wilde testen, maar bovenal omdat hij het niet laten kon. En nog steeds niet. Met project Pumaxs begint Thuis aan zijn volgende avontuur, maar naar eigen zeggen niet zijn laatste.