Nieuws Actueel

Jong hockeytalent (21) begint eigen fitnessbedrijf

Als personal trainer helpt de Eindhovense hockeyer Rolf Diederen (21) mensen met het bepalen en behalen van hun doelen, schrijft BN/De Stem.

WILLY BOETS-HOLLANDER | FOTOPERSBURO VAN DE MEULENHOF BV 14 februari 2018

Train More794
'In alles wat ik doe, wil ik de beste zijn", zegt de 21-jarige Rolf Diederen, die enthousiast vertelt dat hij sinds enkele weken met zijn eigen bedrijf '32personaltraining' staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Rugnummer

"Rugnummer 32 staat nu niet meer alleen voor hockey, maar ook voor mijn eigen bedrijf. Als personal trainer begeleid ik mijn klanten naar hun eigen top." Diederen hockeyt sinds zijn vijfde. Eerst bij Oranje Zwart in Eindhoven en in het nationale jeugdelftal. "Op mijn elfde koos ik ervoor om te gaan keepen. Bij Oranje Zwart speelde ik in alle hoogste jeugdteams, maar in het eerste elftal was ik niet de eerste keus onder de lat."

Lees ook: Schaatser Ted-Jan Bloemen krijgt als eerste sporter ooit betaald in cryptomunten

Overstap

Dat bracht hem ertoe over te stappen naar clubs in Tilburg en vervolgens Breda. "Breda speelt weliswaar niet in de hoofdklasse, maar ik sta nu vrijwel altijd in de goal en dat is toch even anders dan altijd intensief trainen en jezelf veel ontzeggen, zonder ook te mogen schitteren in wedstrijden."

Intensief

Diederen weet heel goed waar hij het over heeft. "Ik heb ook gespeeld in Nederland onder 16, Nederland onder 18 en vervolgens Jong Oranje. Dan moet je veel en intensief trainen. Iedere week naar Utrecht of Papendal, geen feestjes of stappen als er een wedstrijd voor de deur staat. Altijd op je voeding en conditie letten. Kortom, je hele leven staat in het teken van de topsport."

Trainer

Vanuit dit perspectief start hij nu naast een hbo-opleiding fysiotherapie als personal trainer. "Veel mensen zeggen wel dat ze iets willen worden of bereiken, maar als het er vervolgens om gaat daar veel of alles voor over te moeten hebben, wordt het een ander verhaal. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk als je het anderen ziet doen."
Als hij met klanten een traject ingaat, helpt hij ze eerst hun doelen te bepalen. Of ze nu een betere conditie willen opbouwen, willen afvallen of specifieke prestaties willen leveren, eerst moeten ze inzicht hebben in hun bestaande en gewenste situatie. Daarom laat hij hen een week lang alles noteren wat ze doen, eten en drinken. "Want het gaat vaak niet alleen om bewegen en trainen, maar om je hele leefstijl. Ieder koekje, drankje of wat dan ook wat je noteert, zet je dan aan het denken. Dat is de eerste stap."

Programma

Op basis van een intake en de gewenste doelen maakt hij een programma. "Je doelen halen en liefst de hoogst mogelijke, daar gaat het om. Daar komt heel wat bij kijken en daar hebben veel mensen hulp bij nodig. Dat is ook het mooie van personal trainer zijn. Het gaat om bouwen en steeds beter worden, terwijl een fysiotherapeut vaak beperkt is tot de reparatie van gebreken."
De opleiding fysiotherapie vindt Diederen heel behulpzaam vanwege het inzicht, maar of hij dat vak ooit gaat uitoefenen, betwijfelt hij. "Waarschijnlijk wil ik in de toekomst wel uitbreiden, maar voorlopig wil ik gewoon de beste personal trainer zijn."

Je doelen halen en liefst de hoogst mogelijke, daar gaat het om

Rolf Diederen | Eigenaar fitnessbedrijf