Nieuws Actueel

Jonge kitesurfers beginnen winkel en webshop in Raalte

Je ziet het meteen als je Stef van der Werf (18) uit Laag Zuthem de hand schudt: dit is een surfer. Gebruinde huid, wilde, krullende, wat langere haren, nonchalante, hippe uitstraling. Met zijn jongere broer Rick (16) maakt hij van passie zijn werk: in Raalte begonnen de twee de kitesurf-shop Double Dutch Kite. In De Stentor een interview met de jonge ondernemers.

Ria Willemse | Foto Stef & Rick: Gerard Vrakking 2 juni 2016

Jonge kitesurfers openen winkel webshop stock

"We zijn een jaar of vijf met ons gezin begonnen met kite surfen. In de vakantie, op een camping in Friesland", vertelt Stef. Hij en Rick hadden meteen de smaak te pakken. "Elke vakantie zijn we er nu mee bezig. Net terug van een weekje Marokko. Ja, in Nederland heb je niet zoveel mogelijkheden. Onze favoriete plekken zijn in Friesland, Mirns of Hindelopen. Of soms Harderwijk. Maar we gaan dus ook wel naar Duitsland of ander buitenland."

ShowroomTot zo ver de liefde voor de sport. Nu verder. Een winkel. "We hebben gemerkt dat er in Oost-Nederland geen kitesurf-winkels zijn. Harderwijk is het dichtst bij. Dus zagen we mogelijkheden en hebben een plan gemaakt. Mijn vader heeft daarbij geholpen, hij is ook ondernemer. Financieel steunt hij ons. Zo kunnen we de start maken met een redelijke voorraad in de showroom. We wilden eigenlijk alleen een webshop, maar de leveranciers wilden daaraan niet meewerken. Een échte winkel erbij, dat was wel bespreekbaar. Vandaar dat we de combinatie hebben gemaakt."

Er valt wat te kijken, en Stef heeft van alles te vertellen en uit te leggen. Een rek met surfpakken, kleurrijke boards, tassen, allerhande toebehoren, fleurige folders op een grote houten stamtafel. Koffie, thee, water staat klaar, het is een relaxte winkelhal aan de Klipperstraat.

SchoolEn dan moeten de bevlogen ondernemers ook nog naar school. Beiden volgen een technische mbo-opleiding aan het Deltioncollege in Zwolle. "Op dinsdag ben ik altijd vrij, en dan hebben we de winkel open. Verder zijn we vrijdagavond en zaterdag open, of eventueel op aanvraag. We hopen dat er mensen uit deze regio bij ons kopen, al zijn er hier waarschijnlijk niet al te veel beoefenaars. Maar dat kan nog wel komen, het is een jonge sport, er zit nog volop ontwikkeling in. Van de webshop verwachten we eigenlijk meer. Mensen kunnen dan de spullen ophalen of thuis laten bezorgen. Daarmee is onze markt ineens heel veel groter."

ToekomstHeel ver vooruit kijken doen de jonge ondernemers niet. "We kijken het dit jaar aan. Proberen bekendheid te krijgen. Onder andere via social media en onze vrienden en kennissen uit het kitesurfen. Als het verrassend goed gaat lopen, trekken we ons plan. Of we gaan nog wat verder met een hogere opleiding op school, kan ook."