Nieuws Actueel

Deze jonge ondernemers laten zich niet hinderen door hun leeftijd

Het aantal jongeren dat een eigen zaak begint, groeit hard, schrijft het AD. Vorig jaar kwamen er 96.000 ondernemers onder de 25 bij. Hoe doen ze dat, deze piepjonge zakenlui? ''Soms is het lastig een personeelslid te vertellen hoe iets moet, terwijl diegene al veertig jaar in het vak zit.''

Redactie AD | Foto: Marco De Swart 29 oktober 2018

Jan Willem Janssen h2otel

Is jong zijn als ondernemer een voor- of een nadeel? Het AD vroeg het aan vier ondernemers van onder de 25.

Hotel

Jan Willem Janssen (24) uit Rotterdam is sinds twee jaar eigenaar van het H2OTEL in de Wijnhaven in Rotterdam.

,,Mijn passie heeft altijd bij de hotellerie gelegen. Het ligt me goed om gasten van top tot teen in de watten te leggen. Ik was al sinds mijn 18de chef-kok in de keuken van het H2OTEL, maar heb altijd de ambitie gehad iets voor mezelf te hebben. De eigenaar herkende zich in mij. Dus sloten we een goede regeling, waardoor ik sinds twee jaar officieel eigenaar ben van het hotel.

Toen ik net de eigenaar was, 22 jaar oud, ging ik naar een netwerkevenement voor hotelmanagers hier in de stad. Ik werd er echt wéggekeken. Hun houding was: wat komt hij hier nou doen, zo'n snotaap? In vijf minuten is die houding vaak verdwenen, maar die kans kreeg ik daar niet. Daar krijg je in de loop der jaren wel een dikke huid van.

Soms is het lastig een personeelslid te vertellen hoe iets moet, terwijl diegene al veertig jaar in het vak zit.

Mijn vrienden studeren allemaal. Soms levert dat grappige situaties op als we ons voorstellen: Pietje studeert geneeskunde en Jan Willem hier heeft een hotel. Zij slijten hun dagen met studeren en feestjes vieren, terwijl ik al jarenlang aan het werk ben. Tja, dat is een feit. Maar ik houd zo van mijn werk, dat het een feit is dat ik graag voor lief neem.''

Lees ook: Zo runt Ik Vertrek-dochter Suus Lothmann (14) haar eigen sieradenwebshop

Dansschool

Britt Goedemondt (22) uit Klundert heeft haar eigen dansschool: Dans- podium #Reflex. Ze werkt daarnaast in een instelling voor beschermd wonen voor jongeren.

,,Ik sta erom bekend dat als ik iets in mijn kop heb, het niet in mijn kont zit. Dus toen ik mijn buurmeisjes een dansje aanleerde voor een talentenshow en dat lekker liep, dacht ik: waarom zou ik niet een eigen dansgroep beginnen? Toen was ik 14. Vanaf mijn 16de is het een serieuze bijbaan geworden en sinds afgelopen augustus huur ik een eigen pand. Vrienden zeggen vaak: 'Ze hééft het weer verzonnen, hoor'. Maar ik ben gewoon van de snelle actie.

Ik merk dat mijn gunfactor hoog is omdat ik zo jong ben. Als ik de ouders van leerlingen een mailtje stuur over de contributie, mailen ze terug: misschien kun je het beter zo en zo formuleren. Daar kom je denk ik makkelijker mee weg als je 22 bent. Mijn leeftijd heeft ook nadelen. Zo was een pand kopen geen optie; banken houden de boot af als ze merken hoe jong je bent.

Ik kan soms onzeker zijn over mijn onderneming. Maar de positieve ervaringen trekken me daar weer uit. Dat ik dit pand nu heb, voelt cool. Er mislukt nog genoeg, maar zolang ik blijf groeien, hoop ik ooit fulltime les te kunnen geven."

Lees ook: Hoe de 19-jarige Carmen ‘bijbanentinder’ Deploy ontwikkelde

Adviesbureau

Devin Schoor (21) uit Amersfoort runt een adviesbureau voor beleggingen in de digitale cryptomarkt: Token Investment Advisory.

,,Ik studeer bestuurs- en organisatiewetenschap aan de VU, werk drie dagen in de week bij een administratiebureau voor beleggingsfondsen en probeer daarnaast zoveel mogelijk tijd aan mijn onderneming te besteden. Zondag heb ik tijd voor sociale activiteiten.

Het is wel een ander leven dan dat van mijn medestudenten, die maximaal bijlenen en in het weekend feesten. Ieder zijn eigen keus natuurlijk. Ik ben vooral bezig met mijn toekomst.

Bij het administratiebureau waar ik werk, kwam ik in aanraking met bitcoins en andere cryptomunten. Dat vond ik meteen interessant en ik merkte dat niemand er iets vanaf wist. Zo bedacht ik mijn eigen bedrijfje, waarin ik aan beleggers cursussen geef over hoe die markt in elkaar zit.

Ik ben mijn bedrijf nu aan het opzetten. Er komt meer bij kijken dan ik dacht. Een website bouwen, locaties zoeken voor cursussen, contracten schrijven. Maar die zaken motiveren me ook. Op de middelbare school haalde ik met weinig leren nog een 6. Dit is tenminste een uitdaging."

Lees ook: 75.000 jongeren dromen van topondernemerschap

Satébar

Rayno Snoeijer (17) uit Rheden is eigenaar van de Satébar in foodhal Fooddock in Deventer.

,,Toen ik een jaar of 10 was, werd duidelijk dat ik niet gemaakt ben voor het reguliere onderwijs. Ik leer liever door iets te doen. Daarom zit ik op school bij Hanno Ambaum, een onderwijsvernieuwer in Arnhem. Toen ik vertelde dat ik mijn eigen onderneming wilde oprichten, was hij meteen enthousiast. Een maand later stond ik hier, met een eigen stand in Fooddock.

Van klanten krijg ik alleen maar leuke reacties op mijn leeftijd. Sommigen geloven bijna niet dat dit écht mijn bar is. Maar het heeft ook nadelen, véél nadelen. Banken zeggen dat ze jonge ondernemers ondersteunen, maar als 17-jarige is het onmogelijk een zakelijke rekening te openen. Dat is toch gek?

Toch maak ik ook gebruik van het feit dat ik door mijn leeftijd een 'bijzonder geval' ben. Ik heb er een sponsordeal met supermarkt Jumbo door gekregen, die samenwerkingen zocht met jonge ondernemers. En de dag nadat ik in dagblad De Stentor had gestaan, steeg mijn omzet met 60 procent. Dat is toch handig."