Nieuws Actueel

Jonge Valken geeft uniek kijkje achter de schermen bij Nederlands grootste horecafamilie

Met meer dan honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd een uniek familiebedrijf. Omroep Max zendt vanaf woensdag 18 oktober een uniek kijkje achter de schermen bij Nederlands grootste horecafamilie uit.

Vincent Krijtenburg 18 oktober 2017

Jongevalken

In de serie Jonge Valken zetten zes personen uit de 4e generatie van Van der Valk de hoteldeuren open. Hoteldirecteuren Annabel van der Valk, Bill van der Valk, Steven Zeeuw van der Laan, Ab de Bruijn, Esther Hammink en Marije van der Valk werden een jaar lang gefilmd voor de serie.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering is te zien hoe Thijs en Marije van der Valk hun nieuwe hotel in Nijmegen-Lent klaarmaken. Een klein leger vrienden komt helpen met sjouw- en poetswerk. Ook spreken zij voor het eerst het nieuwe team personeelsleden toe. Ruim honderd man. In Sassenheim is te zien hoe de oudste zoon van Ab de Bruijn meewerkt in het hotel-restaurant. Vlakbij de Luxemburgse grens staat het nieuwe hotel van Steven de Zeeuw van der Laan in de steigers. Het 63e achterkleinkind van grondlegger Martinus van der Valk organiseert een rally en een barbecue voor familieleden. Tot slot is te zien hoe de stamboom wordt bijgewerkt door Ab, Esther, Ineke en Ruud. Het geeft een inkijkje in de grote familie met ruim 800 leden.

Toekan

Vanaf de jaren tachtig en negentig schieten de wegrestaurants met het iconisch toekan-logo in ons land uit de grond. Ondertussen is de tijd van de wegrestaurants, overigens nog steeds een unique sellingpoint van Van der Valk, voorbij, zegt Rick Polman (van der Valk Eindhoven) in een interview met De Ondernemer. "Met name onze groep (Luiten-Van der Valk Beheer, red.) vindt dat Van der Valk zijn horizon moet verbreden, dat we het moeten zoeken in middelgrote en grotere steden. En over de grens heen. Dat is lastig, want in een familiebedrijf zijn mensen over het algemeen honkvast. Wie wil er nu zes, zeven uur van zijn familie vandaan zitten? Al is de volgende generatie wel mobieler.

Lees ook: Rick Polman (Van der Valk Eindhoven): ‘We hebben 350 familieleden in het bedrijf’

Miljoenen

De familie is dan ook vol gas bezig met het verwerven of ontwikkelen van hotels op locaties bij het centrum van grote steden, in de buurt van een snelweg, een vliegveld of een haven. Momenteel zijn Van der Valk hotels in aanbouw in Apeldoorn, Leeuwarden en Tilburg. Ook heeft het familiebedrijf plannen voor Eindhoven-Best, Deventer, Woerden, Schiedam Hattemerbroek en Amsterdam Zuidas. Van der Valk stond dit jaar met een omzet van 630 miljoen euro op de tweede plek in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken.

Grondlegger

Grondlegger van het Van der Valk hotelconcern is Martinus Van der Valk (1939). Hij nam het café van zijn vader over en bouwde deze om tot een hotel. Bij hem ontstond ook het idee om elk van zijn elf kinderen een eigen zaak te geven. De zaken die Martinus kocht, waren doorgaans ondernemingen die er financieel slecht voor stonden, maar waar hij wel brood in zag. Ondertussen staat de vierde generatie Valken aan het roer, de vijfde generatie wordt al klaargestoomd.

Het lijkt vanzelfsprekend om een hotel te leiden als je lid bent van de hotelfamilie. Niets is minder waar, zegt Bill van der Valk (hotel Nootdorp) in het televisieprogramma Pauw. “Er is geen sprake van dwang. Het is iets doen wat je leuk vindt, wat je geleerd hebt en waarin je van jongs af aan opgroeit.”

Eerdere generaties houden vaak nog wel een vinger in de pap bij de hotels, blijkt uit een fragment dat Pauw dinsdagavond uitzond. Hierin is te zien hoe de ouders van Esther Hammink (theaterhotel Almelo) haar wijzen op de terrasbloemen die water nodig hebben. “Over het algemeen is het wel fijn dat mijn ouders betrokken zijn”, reageert ze ietwat ongemakkelijk.

De documentaireserie Jonge Valken is vanaf woensdag 18 oktober wekelijks om 22:15 uur te zien op NPO1.

Over het algemeen is het wel fijn dat mijn ouders betrokken zijn

Esther Hammink, theaterhotel Almelo