Nieuws Actueel

'Juist door Facebook krijgen we veel gerichte kopers in de zaak'

In het Utrechtse dorp Harmelen is familiezaak Vallen Mode een begrip. Met behulp van social media zorgt dochter Fauve voor meer vaste klanten. In én buiten de regio. Dat schrijft het AD.

Peter Dijkgraaf | Foto: Marnix Schmidt 15 februari 2016

Vallen mode familiebedrijf harmelen utrecht

Nog niet zo gek lang geleden kochten de mensen in augustus of september een winterjas, maar nu komen ze pas naar de winkel als het echt koud wordt, zoals die korte periode in januari. Bij Vallen Mode, het familiebedrijf in de fraaie panden in het hartje van Harmelen, proberen ze daar zo handig mogelijk op in te spelen.

"Het is best lastig om bij de inkoop alle partijen op elkaar af te stemmen", zegt Leonora Vallen, sinds 1990 samen met haar man Hans eigenaar van het door haar vader en moeder in 1958 begonnen bedrijf. Bij Vallen doen ze de inkoop helemaal zelf. Vorige maand is Hans (Hermans) samen met dochter Fauve, die sinds een paar maanden in de zaak is gekomen, naar een beurs in Florence geweest voor herenkleding en onlangs naar een beurs in Kopenhagen voor dameskleding.

Alle leeftijdenBij Vallen is de damesafdeling iets groter qua omzet dan die van de heren, maar het scheelt niet veel. "In Nederland reizen we trouwens ook naar tal van plaatsen, waar kleding kan worden ingekocht", vult Hans (56) aan.

Vallen streeft naar een mode-aanbod voor alle leeftijden, inclusief bijpassende schoenen. "Daarom zijn we blij dat Fauve er bij is gekomen. De oudere klanten in de zaak komen naar mij en mijn zus Annalies en m'n dochter vangt vooral de jongeren op", zegt Leonora (52).

FacebookHet familiebedrijf heeft vaste klanten, uit de hele regio, maar ook uit Utrecht en nog verder. De website van het bedrijf wordt goed bekeken, maar ook op Facebook - eveneens beheerd door Fauve - waarop niet alleen de nieuwsberichten, maar ook de koopjes worden vermeld en dat al 2700 volgers telt.

"Juist daardoor hebben we niet zo veel kijkers, maar gerichte kopers en dat zijn gelukkig vaak mensen die hier al jaren komen", legt Leonora uit. "Het is vooral de kunst - en dat lukt ons heel aardig - om lastige klanten tevreden de deur uit te zien gaan. Dat is ook zeker de verdienste van onze uitstekende medewerkers."

HondenshampooDe kleding van Vallen komt echt overal vandaan. Uiteraard deels nog uit Azië, maar eveneens uit Oost-Europa en tegenwoordig ook veel pakken uit Noord-Afrika. Het is opvallend hoeveel klanten in de modezaak tegenwoordig vragen waar de kleding vandaan komt. Daarop inspelend verkopen ze voor de aardigheid potten met duurzame middelen in de winkel, vooral geschikt als presentje. "Van honderd procent biologische/ecologische zalfjes en scrubartikelen tot hondenshampoo toe", lacht Fauve.

De toekomst van het familiebedrijf lijkt redelijk verzekerd, nu Fauve (27), de dochter van Hans en Leonora, in de zaak is gekomen. Zij heeft geruime tijd bij L'Oréal gewerkt, heeft skilessen gegeven en gaat het nu eerst een jaartje in de winkel bekijken, maar in principe heeft zij wel plannen om het bedrijf op termijn over te nemen.