Nieuws Actueel

Jumbo-bomber strooit met handkusjes

Raymond Boere en Victor Schildkamp | 26 januari 2016

Jumbobomber1065

Joviaal zwaaiend naar z'n familie kwam de man die supermarktketen Jumbo met bommen wilde afpersen maandag de rechtszaal in Groningen binnen. Alex O. ontkent glashard, zelfs al zat zijn dna op de postzegel van een van zijn dreigbrieven. Dat bericht het AD dinsdag.Lees ook:Bedriegen zat bij Jumbo-afperser in de genen

Voor een vent die 15 januari 51 jaar is geworden, ziet hij er nog best jong uit. Alex O. kwam monter en opgewekt de rechtbank in Groningen binnen. Blij om z'n familie op de publieke tribune weer eens te zien. Handkusjes vlogen door de zaal. Het gevangenisleven heeft hem nog niet geknakt, hij kent het nog vanuit het verleden toen hij jarenlang vastzat vanwege een serie bankovervallen en berovingen.

Maar, zegt Alex O., voor deze zaak zit hij onterecht vast. De man die supermarktketen Jumbo zou hebben afgeperst door met bomaanslagen te dreigen, ontkent glashard. "Ik zit al 3,5 maand onschuldig vast. Ik ben de Jumbo-afperser niet", zei hij tijdens de nog niet inhoudelijke zitting van maandag, waarbij vooral zijn voorlopige hechtenis ter discussie stond.

Alex O. en de jongste van zijn twee zoons, Jaell (15), werden 9 oktober in Groningen opgepakt, nadat de politie het duo al enige tijd observeerde. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte eerder bekend dat zoon Jaell geen verdachte meer is.

DreigenMaar vader Alex wordt ervan verdacht dat hij de Jumbo probeerde af te persen door met bomaanslagen te dreigen. Op 31 mei vorig jaar explodeerde bij een Jumbo in Groningen ook écht een bom. Daarbij vielen geen gewonden, maar de schrik zat er goed in. In meerdere berichten maakte de 'Jumbo-bomber' duidelijk dat er een groot geldbedrag in bitcoins moest worden betaald, anders zouden er 'nog veel ergere dingen' gaan gebeuren. Hoeveel geld er is geëist, werd gisteren niet bekend.

KookwekkerAlex O. kon uiteindelijk worden gepakt, nadat de politie alle mensen onder de loep had genomen die een Leifheit-kookwekker hadden gekocht bij een filiaal van Blokker in Groningen. De kookwekker was gebruikt bij de bom die in Groningen was afgegaan.

Over die kookwekker zijn Alex, zijn advocaat en het Openbaar Ministerie nog lang niet uitgepraat. Alex heeft er twee gekocht, zou blijken uit pingegevens. Dat kan kloppen, want behalve de explosie bij de Jumbo aan het Overwinningsplein was al eerder nóg een bom bij een andere Jumbo gevonden. Ook in elkaar geknutseld met een kookwekker. Alleen was die bom niet afgegaan.

Maar in de woning waar Alex verbleef, het huis van de vriend van zijn zus, vond de politie een derde kookwekker. Kookwekkers genoeg dus voor advocaat Van der Goot om verwarring te zaaien over Alex en de bommen. Want déze kookwekker zou dus van Alex zijn.

PostzegelDat er op een postzegel van een dreigbrief dna van Alex was gevonden, ziet de advocaat ook niet als bewijs. "Dat zegt niks over de dader,'' aldus Van der Goot. "Dat kan er indirect op gekomen zijn.'' Maar volgens het OM zou er dan ook dna van iemand anders op moeten zitten en dat is niet gevonden.

Oké, tot ziensAlex moet van de rechter dus in voorlopige hechtenis blijven en zal zich moeten onderwerpen aan psychisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Dan zien we elkaar over een tijdje weer, zei de rechter. "Oké, tot ziens,'' bleef Alex joviaal tegen de rechter en met dezelfde handkusjes als waarmee hij was binnengekomen, droop hij weer af.