Nieuws Actueel

Jumbo Deventer eerste supermarkt met boodschappen-app

Een lokaal recept bij de vleesafdeling en bij het brood informatie over graan uit de regio. Niet op papier, maar op de smartphone. Jumbo Kok in Deventer is de eerste supermarkt in Nederland met een app die de klant volgt op zijn weg langs de schappen. Een interview met Hans Kok, eigenaar van Jumbo in Deventer, in De Stentor.

Martijn Ubels | Ronald Hissink 20 oktober 2016

Supermarkt app ronals hissink1

Bliep', piept de mobiele telefoon bij de schappen met wijnen. Op het display van de smartphone verschijnt informatie over het landgoed van herkomst van de fles.

Het is een van de voorbeelden hoe Jumbo Kok in Deventer de klanten in de winkel informatie biedt via de mobiele telefoon. "Winkelen draait steeds meer om beleving", zegt eigenaar Hans Kok. "Mensen willen weten waar een product vandaan komt. De beacons-technologie is een mooi nieuw communicatiemiddel om de klant te bereiken. Het is een investering, maar wel de toekomst en zal klanten trekken. Kijk hoe intensief jongere generaties hun mobiel gebruiken, de smartphone wordt daar alleen maar belangrijker bij."

SensorenHet systeem werkt via 'beacons', sensoren die op een aantal plekken in de winkel hangen. Via de bluetooth-functie vangt de smartphone signalen van deze zendertjes op, zodra de klant in de buurt komt.

Zo komt bij de broodafdeling de klant via de mobiel alles te weten over lokaal geproduceerd brood. En bij de vleesafdeling verschijnt een slagerstip voor een lokaal recept: stoofvlees met Bussink Deventer koek. "We kunnen ook melden dat we weer een klantenactie hebben om verenigingen in Deventer te ondersteunen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

InformatieHet systeem gaat in november in de lucht. Getest is er al wel. In die fase merkte Kok dat de klant de (product)informatie waardeert. Maar de telefoon moet niet roodgloeiend staan van de meldingen.

"En je moet geen aanbiedingen communiceren", is een andere ervaring. "Die informatie zie je al in de winkel of in de reclamefolder. Als je aanbiedingen ook via de mobiel ziet, irriteert het. Via de smartphone moeten we echt informatie tóevoegen, met een lokaal karakter. 'Storytelling', het verhaal achter het product vertellen, daar draait het om."

Wie niet bestookt wil worden via de mobiel kan rustig winkelen. "De klant heeft een keuze, het werkt alleen als je de app van onze winkel hebt gedownload."

KlantgegevensWorden telefoongegevens vastgelegd en is na te gaan waar een klant is geweest? "Nee. We houden geen gegevens bij van klanten en werken volgens de privacy-regels. We gaan niet op individueel niveau informatie sturen naar een klant. Elke klant krijgt dezelfde informatie."

De testfase leverde nog een nieuw inzicht op; op de winkelwagentjes komt een houdertje voor de mobiel. "Met in ene hand een zelfscanner en in de andere je mobiel, dat winkelt niet fijn. Als je mobiel op het karretje zit, zie je in een oogopslag de melding op het display." Via de app kan Jumbo de klant ook thuis bereiken, met algemene informatie.

Innovatie"Het idee om dit in te voeren is vanuit de winkel zelf gekomen", zegt Kok. "Ons team is scherp op innovaties. Wij lopen graag voorop. Ons hoofdkantoor in Veghel staat erachter en is benieuwd naar de resultaten."