Nieuws Actueel

Just Eat Takeaway grote winnaar op afwachtend Damrak

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was woensdag een opvallende winnaar op het Damrak met een winst van ruim 10 procent. Analisten van Citi herhaalden het koopadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, maar schroefden wel hun koersdoel flink terug. Chipmachinemaker ASML en verfconcern AkzoNobel daalden licht na publicatie van de resultaten.

ANP 20 juli 2022

ANP200722115 1

De stemming op de beurzen bleef terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Ook zijn beleggers benieuwd of Rusland de gastoevoer via de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn later deze week weer opstart na afronding van de onderhoudswerkzaamheden.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 691,52 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 921,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,3 procent.

Milaan

De beurs in Milaan won 0,3 procent. De Italiaanse premier Mario Draghi verklaarde bereid te zijn om aan te blijven als hij de steun krijgt van zijn coalitiepartners. Draghi diende vorige week zijn ontslag in na een vertrouwensstemming, maar president Sergio Mattarella riep hem op na te gaan of hij toch voldoende steun kan vergaren om door te gaan.

ASML (min 0,1 procent) boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst, maar verlaagde de omzetverwachting voor het hele jaar. Door het wereldwijde chiptekort kan het bedrijf minder snel chipmachines bouwen. Topman Peter Weenink ziet daarnaast dat sommige klanten minder investeren omdat de consumentenbestedingen onder druk staan.

Lockdowns

AkzoNobel (min 0,2 procent) had in het tweede kwartaal last van de coronalockdowns in China. Daarnaast begonnen doe-het-zelfzaken in Europa hun voorraden verf af te bouwen. ING klom 2,2 procent door speculatie op een stevige renteverhoging van de ECB op donderdag. In de MidKap klom ABN AMRO 1,3 procent.

In Stockholm verloor Volvo 3,7 procent. De Zweedse autoproducent wist de winst in het tweede kwartaal flink op te voeren mede dankzij de beursgang van zusterbedrijf Polestar, dat alleen elektrische auto's maakt. Het bedrijf verkocht wel minder auto's.

Reddingsplan Uniper

Uniper dikte 17 procent aan in Frankfurt. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zullen de details van het reddingsplan voor het noodlijdende energiebedrijf vrijdag worden besproken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Persbureau Reuters meldde dat de Duitse regering een belang van 15 tot 30 procent wil nemen in Uniper.

De euro was 1,0247 dollar waard, tegen 1,0244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 103,13 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 106,39 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws