Nieuws Actueel

Just Eat Takeaway schiet omhoog op Damrak na deal met Amazon

Just Eat Takeaway maakte woensdag een koerssprong van dik 13 procent op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op de samenwerkingsdeal die de maaltijdbezorger in de Verenigde Staten heeft gesloten met webwinkelconcern Amazon. Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op maaltijdbezorger Grubhub, de Amerikaanse dochter van Just Eat Takeaway.

ANP 6 juli 2022

ANP060722067 1

Amazon neemt een belang van 2 procent in Grubhub. Dat belang kan op termijn oplopen tot 15 procent. Just Eat Takeaway, dat ook eigenaar is van Thuisbezorgd.nl, herhaalde tevens actief te blijven kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Kritische aandeelhouders dringen al enige tijd aan op een verkoop van het onderdeel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent hoger op 654,64 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 881,66 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,5 procent. De DAX in Frankfurt klom 1,3 procent na een onverwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in mei.

Exportverbod

Adyen klom ruim 3 procent. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor de Japanse kledingketen Uniqlo verzorgen. De chipbedrijven ASMI en Besi stegen tot 1,7 procent. ASML won 2,2 procent ondanks berichten dat de Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren. De VS zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden.

Unilever klom 1,2 procent. IJsmerk Ben & Jerry's heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern. Ben & Jerry's claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet.

Waterstoffabriek

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan in Rotterdam de grootste groene waterstoffabriek van Europa te gaan bouwen. Het aandeel won 1,1 procent. AkzoNobel steeg 0,8 procent. Het verfconcern heeft een fabriek van het Duitse Lankwitzer Lackfabrik overgenomen. Industrieel toeleverancier Aalberts (min 0,3 procent) kampte met een adviesverlaging door ABN AMRO Oddo BHF. Ook verlaagde Berenberg het koersdoel voor Aalberts.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar. De eenheidsmunt was 1,0256 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de daling van rond de 9 procent op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 101,02 dollar en Brentolie werd 1,9 procent duurder op 104,69 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws