Nieuws Actueel
Kaboodle wil Funda omverblazen
Makelaar Henriëtte van Santen uit De Lutte heeft het online platform Kaboodle gelanceerd, schrijft Tubantia. Het is het eerste online platform in Nederland waarop mensen de verkoop van hun huis helemaal zelf kunnen regelen.

Met de lancering op internet van een marktplaats speciaal voor huizen speelt Henriëtte van Santen in op een trend. Steeds meer huizenverkopers gebruiken hun eigen netwerken op sociale media om hun woning aan te prijzen. ,,Daarvoor bieden we nu een nieuw online platform, waarop mensen de verkoop van hun huis helemaal zelf, zonder makelaar, kunnen regelen", zegt de makelaar uit De Lutte.
Huizenprijzen
Het Centraal bureau voor de Statistiek maakte deze week bekend dat er de afgelopen jaren door de stijgende huizenprijzen 630 nieuwe makelaarskantoren in Nederland zijn bijgekomen. Maar volgens Henriëtte van Santen (46), die sinds 2004 haar eigen kantoor De Hooge Lutte runt, hebben makelaars hun langste tijd gehad. ,,In ieder geval op de manier waarop de meeste nu nog werken. Jongeren willen de regie meer in handen hebben en zoveel mogelijk doen zonder een makelaar. Dat kan ook, want niemand kent een woning beter dan de verkopers."
Lees ook: Kwart makelaarskantoren voorziet stijging van de omzet
Transparant
Op haar online platform Kaboodle kan een verkoper van een woning foto's, filmpjes en plattegronden zetten. Als je het beperkt tot drie foto's, een korte tekst en een paar kenmerken van je huis is dat gratis. ,,Voor een volwaardige reportage met bijvoorbeeld ook video's betaal je 15 euro per maand en wil je daarnaast ook plaatsing op Funda, dan ben je voor een maandabonnement 35 euro kwijt. Het is allemaal heel transparant."
Spelregels
Dat is juist wat veel verkopers missen bij de traditionele makelaar, is haar ervaring. ,,Ik bespeur vaak irritatie. Ze vragen zich af: wat doet de makelaar eigenlijk van ons geld? Komt ook omdat de cour tage, die gemiddeld 1,5 tot 2 procent van de verkoopprijs bedraagt, moeilijk in tijd is te vertalen." Het heeft ertoe geleid dat verkoop via een internetmakelaar een grotere vlucht heeft genomen. ,,Maar daar ben je ook al gemiddeld zo'n 750 euro kwijt. En bepaalt de makelaar nog steeds veel van de spelregels. Ook al omdat je alleen via je makelaar met je huis op Funda kunt komen."
Funda
Hoewel ze als NVM-makelaar zelf met Funda werkt, ergert ze zich aan de machtspositie van deze huizensite. ,,Ik stoor me er bijvoorbeeld aan dat de plek op de ranglijst bij een zoekopdracht van een potentiële koper wordt bepaald door de hoeveelheid extra diensten die een verkoper afneemt. Ja, uiteindelijk is ons ultieme doel Funda omver te blazen."
Overbodig
Ze heeft met platformbouwer Bert bv uit Enschede en designbureau Inc uit Reutum twee jaar gewerkt aan Kaboodle. In het besef dat ze zich hiermee als makelaar zelf overbodig kan maken. ,,Ja, in zekere zin is dat zo", stelt ze lachend vast. ,,Collega's zullen me dit initiatief ook niet in dank afnemen. Hoewel ik wel geloof dat er altijd mensen blijven die de verkoop van hun huis helemaal aan een makelaar willen overlaten of voor specifieke onderdelen ervan toch een makelaar inhuren. Zoals voor de koopakte of de onderhandelingen. Maar de tijd is er rijp voor verkopers volledige vrijheid te bieden. De mensen hebben daar behoefte aan. Kijk ook maar wat er in andere markten gebeurt, zoals Uber in de taxibranche en Airbnb in de reisbranche."
Niemand kent een woning beter dan de verkopers