Nieuws Actueel

Sharon Gesthuizen: 'Fractievoorzitter Roemer heeft me toegezegd dat focus op mkb blijft'

Afzwaaiend Kamerlid Sharon Gesthuizen (40) zette het bedrijfsleven op de kaart bij de Socialistische Partij (SP). In haar politieke carrière maakte zij zich hard voor winkeliers, kleine ondernemers en zelfstandigen. Het AD interviewde haar.

David Bremmer | Foto: Frank de Roo 20 maart 2017

S Perneemtafscheid1003 FDR2

In 2009 begon Gesthuizen het actiecomité Red de Postbode, uit woede over PostNL dat alle 11.000 postbodes op straat zette. Mede door haar inzet begonnen de vakbonden zich te roeren en haalde het massaontslag veelvuldig de journaals en krantenkoppen.

Arrestatie

De post bezorgde haar ook een persoonlijk dieptepunt: in 2012 belandde ze uren in een politiecel toen zij en postbode Leon Muskens met een in elkaar geknutselde doodskist richting het hoofdkantoor van PostNL liepen. Ze is er nog altijd boos om. “Enkele tientallen oude mannetjes en vrouwtjes zouden de openbare orde verstoren. Belachelijk.”

Onrecht

Het vechten tegen sociaal onrecht, het komt door wat haar vader overkwam. “Ik was 11 jaar toen hij werd ontslagen, met een oogafwijking en een versleten rug. Hij had geen opleiding genoten en werkte sinds zijn 14de in de scheepsbouw. Ik zag toen hoe belangrijk goede sociale zekerheid is.”

Resultaat

De vraag is wat de inzet voor de postbodes waard was. Nu ze na tien jaar afzwaait, zijn de meesten ontslagen. Gesthuizen weigert cynisch te zijn. “PostNL heeft de reorganisatie stilgezet, meer tijd genomen en minder mensen ontslagen. Het heeft impact gehad.” De meeste schuld voor het postdrama legt ze bij de overheid. “Veel bezorgers waren 50 jaar of ouder, ze zouden snel uittreden. Als de postmarkt zo nodig geliberaliseerd moet, zorg dan dat er geen druk op arbeidsvoorwaarden ontstaat. Dat is wel gebeurd, met rampzalig resultaat.”

Hedgefondsen

Het is vintage Gesthuizen die ondernemend van aard is - ze begon op de Kunstacademie haar videobedrijfje Schiamachie - maar marktexcessen verfoeit. Zoals vorig jaar bij het faillissement van V&D. “Dan hoor ik iedereen zeggen dat Vroom & Dreesmann niet met zijn tijd meeging. Aan m'n hoela. Het is door hedgefondsen met schulden overladen, waardoor er geen cent meer was om te investeren.” De harde woorden ten spijt is ze niet antikapitalistisch. “Ik ben erg voor de vrije markt, het gaat me om de uitwassen van het neoliberalisme." Lachend: “De overheid hoeft geen pennen en etuis te gaan produceren.”

Midden- en kleinbedrijf

Die houding blijkt uit haar bemoeienis met het midden- en kleinbedrijf (mkb). In 2010 schreef ze de visie 'Hart voor de Zaak' waarmee de SP zich voor het eerst opwierp als pleitbezorger voor winkeliers, kleine ondernemers en zelfstandigen. Ze krijgt er lof van MKB Nederland voor. “Het is echt haar verdienste dat de SP dit thema heeft omarmd”, zegt voorzitter Michaël van Straalen. “Ze heeft een warm kloppend hart en was altijd bereikbaar.” Hij wijst op haar met VVD'er Foort van Oosten opgestelde wet die acquisitiefraude strafbaar stelde. Op haar inzet voor franchisenemers. Of op betere huurbescherming voor kleine ondernemers. “En een van onze grootste pijnpunten: onder aanvoering van Sharon was de SP een van de eerste partijen die vonden dat de doorbetaling bij ziekte moet worden verkort. Daar lijkt nu eindelijk een oplossing voor te komen.”

Zelf vindt Gesthuizen als volksvertegenwoordiger haar mkb-bemoeienis eveneens een belangrijke verdienste. “Heel eerlijk: zonder mij was Red de Postbode er ook wel geweest, andere SP'ers hadden dat vast opgepakt. Maar niet de verbondenheid met winkeliers, broodjesbakkers, ict-bedrijfjes. Terwijl dat echt onze stemmers zijn.”

Sociaal onrecht

Afgelopen jaar beet de SP'er zich vast in de vluchtelingenproblematiek. Toch doet ze dat niet met meer passie dan voor economische onderwerpen. “Een 50-jarige postbode die zijn baan verliest, is natuurlijk van een andere orde dan een bemodderde vluchteling die met gevaar voor lijf en leden in een sloep naar Europa stapt. Maar sociaal onrecht is het even hard waard om tegen te vechten.”

Lees ook: PostNL sluit sorteercentrum in Almelo

Op peil

De vraag is of de mkb-focus van de SP op peil blijft als Gesthuizen is vertrokken. Van Straalen van MKB Nederland rekent erop. “Fractievoorzitter Roemer heeft me dat toegezegd.” Ook Gesthuizen gaat ervan uit. Ze werkt hard om lopende zaken zorgvuldig over te dragen, zoals haar initiatiefwet voor meer huurbescherming voor kleine ondernemers. “De huurbaas, vaak een grote vastgoedpartij, kan nu gemakkelijk onder de huurovereenkomst uit door te zeggen dat het pand gerenoveerd moet worden. Die opzeggingsgrond wordt vaak oneigenlijk gebruikt.” Ze moet nog één nota afschrijven. “Daarna is het voor mijn opvolger een koud kunstje. Dan is vooral het vinden van voldoende politieke steun het probleem.”

Komende jaren hoopt ze een regelmatiger leven te leiden, meer tijd te besteden met dochter Mara en andere bezigheden op te pakken. Zo schrijft ze een boek en is ze actief als beeldhouwer.

Bedrijfsleven

Gesthuizen koos voor het voorzitterschap bij de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, een driedaagse baan. Haar nieuwe baan past haar, zegt ze. “Goede kinderopvang geeft kinderen een betere start in het leven, gaat tweedeling in de maatschappij tegen, vergroot de kans dat vrouwen fulltime werken en helpt de economie.” Dat zal ze ook haar, binnenkort ex-, collega's in de Kamer vertellen. “Ik ga bij alle fractiewoordvoerders op de koffie. Dat hoort ook bij het werk.”

Ze heeft nog regelmatig contact met de postbodes voor wie ze zich zo lang sterk maakte. Onlangs bezocht een aantal nog haar afscheidsreceptie.

Fractievoorzitter Roemer heeft me toegezegd dat focus op mkb blijft

Sharon Gesthuizen