Nieuws Actueel

Kampense streektaal op de kaart

'Ai 'm in d'iessel gooien dref ie noar Zwolle'; dit is het tweede deel van een van de bekendere spreekwoorden die de Kampense streektaal rijk is.

Anton Goegebeur | Foto: Freddy Schinkel 26 februari 2016

Kaartenwinkel freddy schinkel 1

En misschien voldoet boekhandelaar William Hartman van boekhandel Bos uit Kampen zelf wel aan het eerste deel van dat spreekwoord: 'Die vent is zo eignwies...'

Hij is namelijk van plan zoveel mogelijk spreekwoorden in het Kampens te verzamelen. Om er vervolgens 36 uit te zoeken en er evenzoveel wenskaarten van te maken. Die kaarten bestaan volgens Hartman nog niet. Hij heeft wel één probleem. "Ik ken lang niet alle spreuken en spreekwoorden uit onze streektaal."

InzendingenOp sociale media doet de boekhandel een oproep. Met succes, Hartman kreeg al tientallen inzendingen. "Aan de 36 komen we wel. Begin maart maken we de selectie."

De winkel heeft drie boekenbonnen van 20 euro voor vinders van de mooiste spreekwoorden. "Eén heb ik al weg gegeven. Een vrouw kwam met een lijstje naar de winkel. Daar stonden maar liefst zestig spreuken op."

StreektaalHartman geeft toe dat niet iedere getipte spreuk ook daadwerkelijk uit de lokale streektaal komt. Soms worden spreekwoorden gewoon vertaald uit het algemeen Nederlands. "Morgenstond heeft goud in de mond is echt niet ontstaan aan de oevers van de IJssel. Op de wenskaarten komen alleen spreuken uit Kampen. We maken een grondige selectie en zorgen dat alles in de Kampense streektaal is geschreven."

FavorietWelke spreuk uit de inzendingen de leukste is weet Hartman niet. Daar is het nog te vroeg voor. Na eventjes aandringen bekent hij wel zijn persoonlijke favoriet. "Deze komt van mijn moeder. Weinig mensen zullen hem kennen", aarzelt hij. 'Peerd in de wiege klumpies an en nog ruumte over' of in algemeen Nederlands 'Een paard in de wieg met de klompen aan en nog ruimte over.' Volgens Hartman wordt het gebruikt voor iemand die hevig overdrijft.

Gaan de wenskaarten wel verkopen? Hartman is overtuigd van wel. "Kampenaren zijn ontzettend chauvinistisch. Dat zie je ook met de IJsselkogge. Wij zijn trots op ons wrak." Een spreuk over het koggeschip kent Hartman niet. "Die worden nu wel verzonnen maar die reken ik nog niet mee."