Nieuws Actueel

Karen Hof populair in Twente met persoonlijke uitvaarten

Ze kiest voor een eigen kleur en dat hoeft geen zwart te zijn. Geen steriele aula’s, maar aansprekende locaties. Karen Hof van Hof Uitvaart & Zorg zorgt voor een uitvaart die bijdraagt aan ‘goed afscheid kunnen nemen’.

Jenny ter Maat | Foto: Roy Ensink 17 januari 2018

Hof uitvaart zorg Karen Hof

De Enschedese begon haar werkzame leven bij een bank en kreeg daar te maken met starre protocollen. “Alles moest op dezelfde manier.” In die tijd werd ze voor het eerst geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Haar partner Marc (27) overleed. “Daar heb ik een enorme tik van gehad. Ik vluchtte in mijn werk." Door hyperventileren kreeg ze uiteindelijk een ongeluk.

Het bracht haar terug bij haarzelf. Karen startte als rouw- en verliestherapeut een eigen praktijk en in 2015 begon ze Hof Uitvaart & Zorg. “Marc kreeg een uitvaart die niet bij hem paste. Bij elke uitvaart put ik uit die ervaring en dat geeft mij, gek genoeg, de energie om voortbestaanden alle ondersteuning te geven voor een uitvaart die past bij hun dierbare.”

Lees ook: 'Begrafenis moet perfect zijn'

Persoonlijke uitvaart

“De dood kent niet alleen een zwarte rand. De ceremonie van afscheid nemen kan zachter gemaakt worden. Persoonlijker, kijkend naar hoe de overledene in het leven stond. Ik wil een sfeer creëren waarbij mensen zich thuis gaan voelen in het afscheid nemen. Ik kies geen zwart of kleur, maar leg alle mogelijkheden aan de voortbestaanden voor. Zij zijn vaak verrast door wat allemaal kan. De pijn kan ik niet weghalen, maar ik kan wel de beleving anders maken. ”

Zo verzorgde ze onlangs de uitvaart waarbij de overledene lag opgebaard in zijn eigen koeienstal, waar ook de condoleance gehouden werd. “Dat was heel persoonlijk en op maat, zó wilde dit gezin het en dus organiseer ik dat”, aldus Hof.

Ontspannen

Samen met haar nieuwe partner Pieter woont ze in Boekelo. Haar twee studerende zonen wonen niet meer thuis. Na de intensieve beleving van een uitvaart ontspant ze zich buiten in de natuur, met de hond. En samen met haar man: “Als we elkaar zien maken we er iets leuks van.”

“Ik vind het fantastisch om een eigen zaak te hebben. Alsof je een kleuter bent in je eigen kruidenierswinkel met alleen producten die je zelf hebt gekozen. In mijn geval resulteert dat in een bijzondere uitvaart, in eigen kleur, ongeacht het beschikbare budget. Dit werk doe je niet; dit werk ben je. En daar word ik enorm gelukkig van.”

‘De pijn kan ik niet weghalen, wel kan ik de beleving anders maken’

Karen Hof, Hof Uitvaart & Zorg