Nieuws Actueel

Kempische versbox gaat door met nieuwe gezichten

Een versbox met producten uit de Kempen wordt voortgezet door twee vriendinnen. Zij verwachten niet dat het fenomeen van de versbox een hype is die weer snel zal overwaaien, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Twan Linders | Foto: Kees Martens 30 augustus 2016

Kempenvers

De garage wordt ‘voedseldistributiecentrum’: vanaf 12 september zijn Annemiek van den Boomen (40) uit Bladel en Hanne Verberne (37) uit Reusel de nieuwe drijvende krachten achter de versbox van KempenVERS. "We waren allebei klant", vertelt Van den Boomen. Toen de bedenkers van KempenVERS aangaven te willen stoppen, vonden de vriendinnen dat het initiatief niet verloren mocht gaan. "Onze voorgangsters hebben het concept goed neergezet: verse producten uit de Kempen. Daar borduren wij op voort", zegt Verberne.

Strikter

Toch gaat er wel iets veranderen aan de inhoud van de boxen. "Wij willen onze producten nog strikter betrekken van boeren en tuinders uit de Kempen." En voorheen zat er geen vis in de boxen van KempenVERS. Dat gaat veranderen. "Die vis zwemt natuurlijk niet in de Kempen. Maar we hebben hier in Bladel wel een goede visspeciaalzaak met dagverse vis", legt Van den Boomen uit.

Versboxen schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch is het geen hype die snel overwaait, denken de vrouwen. "Mensen willen steeds meer weten waar hun eten vandaan komt", zegt Verberne. Andere voordelen: je hoeft niet na te denken over wat je gaat koken én je komt in aanraking met groenten die je zelf niet zo snel zou kiezen. "Ik had nog nooit pastinaak gemaakt", illustreert Van den Boomen. "Ik moest op internet opzoeken hoe ik het moest snijden." Via de website en de Facebookpagina kunnen klanten zich wekelijks tot en met donderdag opgeven voor de versbox van de week erna. Er zijn boxen voor één of twee personen of gezinnen voor respectievelijk 29,50 euro, 37,50 euro en 49,50 euro, waar je een dag of drie, vier van kunt eten.

Tijdrovend klusje

Op maandag halen de vriendinnen zelf de verse producten op bij hun leveranciers. Dezelfde dag worden de boxen gevuld en thuisbezorgd. Dat kan een tijdrovend klusje worden, aangezien de twee de driehoek Eindhoven-Tilburg-Den Bosch als hun afzetgebied zien en minstens vijftig klanten nodig hebben om quitte te spelen. "We bezorgen met twee auto’s en desnoods springen onze vaders bij."

Joost van Roosmalen van streekproducent D’n Ark in Tilburg maakt de recepten, rekening houdend met wat het seizoen biedt. Persoonlijke voorkeuren spelen geen rol bij het bepalen van de inhoud van de box, zegt Verberne lachend. Maar desgevraagd willen ze de dooddoener ‘Wat is je favoriete groente?’ wel beantwoorden. Van den Boomen gaat voor asperges, beiden zijn weg van broccoli. Verberne: "Mijn vriend vond broccoli nooit lekker, maar klaargemaakt op zijn KempenVERS, met kaas, wel."