Nieuws Actueel

Kerkzaal wordt grote woonkamer

Of ze in april misschien niet toch een concert mochten geven in de kerk, was de vraag van fanfare Juliana. "Maar hé, dat is dan niet meer in de kerk, hè", haast Gerrit Liebrecht zich te zeggen. "Maar in Gerrit zijn woning." Noem het een huiskamerconcert, want vanaf begin maart is de H.H. Martinus en Barbarakerk in Rossum zijn domein. "En aangezien ik toch niet meteen in de kerkruimte zelf aan de gang ga, kan dat concert prima hier worden gegeven."

Annemiek Steenbekkers 15 februari 2016

Kerkzaal1065

De 61-jarige kerkkoper kent het gebouw al van jongs af aan, zij het niet als kerkganger. "Ik ben van huis uit protestants, maar ben vlak bij de kerk geboren, op de hoek van de Torenlaan en de Burchtstraat. Toen ik een jaar of twaalf was, is de kerk gebouwd. Ik weet nog dat ik met vriendjes in de kerktoren klom toen die nog in de steigers stond."

Niet bang

Dus toen hij de kerk met bijgebouwen vorig jaar zomer te koop zag staan op funda.nl, kreeg hij het niet meer uit zijn bovenkamer. "Het is een hartstikke leuk gebouw, met zo veel mogelijkheden. Wijs maar eens een mooier gebouw aan in Rossum. Ik heb het met mijn kinderen besproken en die zeiden 'zo pap, dat is best heel wat'. Maar ik ben ondernemer en niet bang om aan zo'n project te beginnen."

Nadat de bestemming van het complex definitief was omgezet naar wonen en daarop geen bezwaren binnenkwamen bij de gemeente, kon de krabbel worden gezet. Begin maart volgt de sleuteloverdracht en dan kan Liebrecht aan de slag. "De kerk neemt alle spullen mee. Die krijgen een andere bestemming in een van de andere kerken of in het buitenland."

Zijn plan is om van de achterliggende ruimtes, door de Franciscusparochie gebruikt als kantoor en vergaderplek, drie huurwoningen te maken. Zodat hij een deel van zijn investering weer terugverdient. "Daar ga ik als eerste werk van maken. Het zullen woningen worden van ongeveer tachtig vierkante meter, met een woonkamer, open keuken, twee slaapkamers, een badkamer, toilet en een berging. Woningen voor één tot twee personen. Dat worden echt nette huisjes. De gevel aan de kant van het Mgr. Bekkersplein ga ik laten aanpassen. Ik ben al door mensen benaderd die informeerden naar wanneer ze beschikbaar komen."

Gezamenlijke tuin

Het is de bedoeling is dat de binnenplaats - voor de kenners: het gedeelte vanaf de muur met de drie onderdoorgangen tot aan de voorgevel van de bijgebouwen - wordt omgetoverd tot een gezamenlijke tuin. "Zodat het één uitstraling krijgt." Ook via een achteromroute kunnen de bewoners straks hun huizen bereiken. "Dat wordt een soort brandgang."

Bij de vijver wil Liebrecht een terras maken. "Een strook van een meter of zes aan die kant hoort nog bij de kerk." De zeshonderd vierkante meter kerkruimte betrekt hij straks zelf. "Mijn eigen huis in Rossum staat te koop. Ik heb een vergunning voor vijf woningen, dus van de kerk zou ik ook nog twee woningen kunnen maken. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik wil er een loft van maken met verschillende compartimenten. Ik heb straks een loei van een huiskamer en dat terwijl ik alleenstaand ben. Maar dat maakt niks uit."

Lofts, vaak toegepast in voormalige fabrieksgebouwen en pakhuizen, laten zich vergelijken met een studio, maar dan een stuk groter. Met als karakteristiek hoge woonruimtes en grote ramen.

"Ik heb een paar honderd foto's verzameld met elementen die lijken op dit gebouw of van hetgeen ik voor ogen heb. Daar kan de architect mee aan de slag. Voor het verwarmen van de woonruimte wil ik gebruikmaken van zonnepanelen en aardwarmte. De buitenkant van het gebouw blijft intact, hooguit links of rechts zal het aanzicht wat worden verfraaid."

Kleinkinderen

Twee jaar geeft hij zichzelf de tijd. Tot eind 2017, dan wil Liebrecht, die eigenaar is van een bedrijf in klimmaterialen en valbeveiliging voor telecommasten, zijn kinderen en kleinkinderen vol trots zijn nieuwe woning laten zien. "Ik ben nogal resultaatgericht. Het moet allemaal niet te lang gaan duren."