Nieuws Actueel

Waarom tolheffing voor vrachtverkeer een zegen kan zijn voor Nederland

Er zijn vergevorderde plannen voor de invoering van tol voor vrachtverkeer op zowel Rijks- als Provinciale wegen. Volgens het kabinet zal dat echter niet voor 2023 gebeuren, en dat is eigenlijk jammer. De kilometerbeprijzing, een duur woord voor tolheffing, gaat namelijk ook voor buitenlandse kentekens gelden. Iep van der Meer schrijft erover in deze column.

Iep van der Meer 18 november 2018

Vrachtwagen tolheffing Iep van der meer

Op dit moment betalen de tolheffingen officieel voor het Eurovignet, maar daarbij gaat het om een fractie van de prijs die de tolheffing gaat kosten. Bovendien is handhaving op de vignet plicht minimaal.

TLN wil graag een versnelde invoering, vooral omdat de opbrengst voor een deel terug vloeit naar de Nederlandse vervoerders. Daarmee wordt de kilometerheffing dus aangewend voor de verduurzaming van het wagenpark. Een mooi streven, en tot zover een heldere discussie. Bovendien zal kilometerbeprijzing het verschil tussen de kosten voor trucks uit de verschillende landen een stukje kleiner maken. Helaas zit er ook meteen een enorme maar aan, want de plannen gelden niet voor landbouwvoertuigen. Daarmee zit er een enorm lek in het hele plan, want dat zet de deur open voor nog meer misbruik van landbouwvoertuigen.

Lees ook: 'Lege winkelschappen met Kerst is optie door problemen transportsector'

Landbouwvoertuigen

Op dit moment is het al zo dat regionaal kipper verkeer soms wordt uitgevoerd met landbouwvoertuigen. Die hebben geen tachograaf, dure cao, dode hoekspiegels, onderrijbeveiliging, dichte zijkanten of zelfs maar een APK. Bovendien zijn de toelatingseisen om er mee te mogen rijden belangrijk lager. Een trekkerrijbewijs volstaat, maar een Code95 verplichting bestaat daarvoor bijvoorbeeld niet. Daar komt nog eens bij dat er maar amper gehandhaafd wordt op landbouwverkeer. De Europese afspraken om kentekens in te voeren op deze voertuigen worden namelijk nog steeds niet opgevolgd door de Nederlandse overheid. En zonder zo’n kenteken is het lastig flitsen om maar eens wat te noemen.

Concurrenten

Deze voordelen hebben containervervoerders inmiddels ook ontdekt. In de milieuzone Op de 2e Maasvlakte rijden inmiddels tot ‘landbouw voertuig’ terug gekeurde trucks rond met zeecontainers. Daarmee zijn deze voertuigen regelrechte concurrenten van het wegvervoer. Naast alle voordelen die gelden voor zo’n landbouw voertuig geldt namelijk ook dat die niet hoeft te voldoen aan de strenge milieu eisen die wel aan trucks worden gesteld. De milieuzone op de 2e Maasvlakte is daardoor dan ook een lachertje, want met een zo’n ‘trekker’ rij je vrolijk door met een vette rookpluim. Dat geldt overigens ook voor de containerschepen die de containers brengen, maar dat is een andere discussie. Met de nieuwe plannen voor de kilometer beprijzing zullen transporteurs zich in toenemende mate achter de oren krabben. Zo’n landbouw toelating op een truck biedt namelijk steeds meer voordelen. Wegenbelasting bestond toch al niet voor die categorie, en met een vrijstelling voor de kilometerheffing begint het mooi aan te tikken.

Lees ook: Column: Wat is er mis met het wegtransport?

Trekkerkenteken

En natuurlijk is het lastig om een tolsysteem in te voeren voor voertuigen zonder kenteken, of wordt er toch stiekem gewerkt aan een trekkerkenteken? Uiteindelijk is dat toch wat Europa wil, samen met een APK verplichting voor landbouwverkeer. Het zal toch niet zo zijn dat dit de reden is dat de kilometerheffing pas in 2023 wordt ingevoerd? Hebben ze tot die datum mooi de tijd om die Europese belofte in te vullen met de invoering van kentekens voor landbouwverkeer.