Nieuws Actueel

Kindertandarts stelt kinderen gerust in 'vriendelijke' praktijk

Kinderen die om wat voor reden dan ook grote moeite hebben met een behandeling bij de normale tandarts, kunnen vanaf nu terecht bij een speciale kindertandarts. Dat schrijft het AD.

Dietmar Terpstra | Foto: Koen Laureij 16 november 2016

Tandarts 1065

In Hooglanderveen opent deze week het tweede filiaal van Nieuwe Helden, speciaal voor deze kinderen.

Al sinds 2009 bestaat Nieuwe Helden, in de Gansstraat in Utrecht. Daar is een speciale praktijk gebouwd waar kinderen, die bijvoorbeeld erg bang zijn voor een gewone tandarts, of kinderen die vanwege een stoornis in het autistisch spectrum minder eenvoudig behandelbaar zijn, terecht kunnen.

De praktijkruimte is zo ingericht dat kinderen zich sneller op hun gemak voelen, en de patiëntjes worden met rust en kalmte benaderd, zodat de behandeling in een ontspannen sfeer kan plaatsvinden. Daar was destijds, en is nog steeds grote behoefte aan, meent tandarts-pedodontoloog Carolien Boon, die samen met haar collega Geertje Kok initiatiefnemer is van de praktijk in Hooglanderveen.

,,Daarom is Geertje destijds begonnen aan de Nieuwe Gracht in Utrecht, en al snel verhuisd naar de Gansstraat. Daar ontvangen we nu 700 nieuwe kinderen per jaar. We groeien daar uit ons jasje.''

ZoektochtDe zoektocht naar een nieuw onderkomen startte al ruim anderhalf jaar geleden en voerde de twee initiatiefnemers door de hele provincie, maar eindigde ten slotte in de Van Tuyllstraat in Hooglanderveen.

,,Het was nog niet zo eenvoudig een geschikt pand te vinden'', aldus Boon. ,,We hebben natuurlijk specifieke eisen. Het moet vriendelijk overkomen, niet als een streng kantoorpand. We moeten genoeg ruimte hebben op de begane grond en er moet veel licht zijn. Het pand moet makkelijk bereikbaar en van goede parkeergelegenheid voorzien zijn.''

In Hooglanderveen bleek een geschikt pand te staan, dat eerder dienst deed als bankgebouw, en later als kinderdagverblijf. Een tip van de gemeente Amersfoort bracht de kindertandartsen op het spoor van het gebouw.

,,Daar zouden we de ideale setting voor kinderen kunnen realiseren'', vertelt Boon. Ideaal, want ook niet te ver van Utrecht, zodat we optimaal samen kunnen werken. We willen hier ook onze narcosebehandelingen uit gaan voeren. Daar hebben we het hier speciaal voor ingericht. Natuurlijk is er dan ook een ervaren anesthesist aanwezig.''

Sinds half augustus is er gespijkerd aan het nieuwe onderkomen, dat voorzien is van ruime behandelkamers, allemaal op de begane grond, en op zo'n manier ingericht dat kinderen zich er eenvoudig op hun gemak zullen voelen.

De kindertandarts is vanaf 14 november geopend, kinderen zijn na verwijzing van hun gewone tandarts welkom, en de verzekering dekt de kosten, aldus de initiatiefnemers.