Op het bericht op AD.nl over een nieuwe KFC in Utrecht volgden deze week honderden positieve reacties van lezers. Het bedrijf heeft een aanvraag gedaan voor een grote vestiging langs de A2 bij Haarrijn, ter hoogte van Maarssen.
Op Facebook reageerden honderden mensen, vooral jongeren. Ze zien het nieuwe kiprestaurant liever vandaag dan morgen de fituurpan aanzetten. Zo schrijft Stefan Delil uit De Meern zelfs: ,,Dit is het beste wat ik dit jaar heb gelezen.'' Een ander reageert: ,,Yes, eindelijk!''
DrukteDe populariteit van de kipketen werd vorig jaar geïllustreerd bij de opening van een nieuwe vestiging in het Limburgse Sittard-Geleen. Tijdens de voorafgaande nacht sliepen er fanaten voor de deur op straat om er als eerste bij te zijn. Vlak na de opening was het direct druk bij de drive thru, het loket waarbij je vanuit de auto kunt bestellen.
En in Leiden werd eerder dit jaar een facebookactie gehouden voor een KFC in Leiden. De pagina heeft 1.600 likes.
Retaildeskundige Ad Bos is niet verrast over de opmars van KFC. ,,Ze zijn de enige op de fastfoodmarkt met uitsluitend kipproducten. Kip is een populair: het is niet duur. Kijk maar in de supermarkt hoe veel het wordt verkocht. Niet alleen jongeren houden ervan. Alle generaties vinden het lekker.''
PlofkippenVolgens Wakker Dier gebruikt KFC plofkippen. Bos noemt dat wel een 'issue', maar niet een grote. ,,Voor slechts een klein deel van de consumenten speelt het een rol.''
Net als andere grote fastfoodketens kiest KFC voor locaties dicht bij snelwegafslagen. Dat werkt goed, zegt Bos. ,,KFC is een prima aanvulling op het bestaande aanbod.''
OpmarsDe keten is met een flinke opmars bezig. Er zijn nu 52 vestigingen. De strategie is om te groeien naar 150 tot 200, zegt general manager Mark van 't Loo. ,,Kip is het meest populaire vleesproduct. En onze bereidingswijze is uniek.''
Hij vertelt over het eerst dichtschroeien van de stukjes kip onder hoge druk en daarna langzaam garen, waardoor erg mals vlees ontstaat. Daarbij wordt alles vers bereid in de keuken, terwijl andere fastfoodrestaurants voor een groot deel met halffabrikaten werken, zegt Van 't Loo.
OmzetgroeiTot vier jaar geleden stonden de Nederlandse restaurants onder Duitse leiding. Nu 'Nederland' zelfstandig is, kan een meer eigen koers worden gevaren. Zo is er veel contact op social media met klanten en worden de restaurants moderner. Dat leverde de afgelopen tijd een flinke omzetgroei op.
MarktkraamKFC is vooral actief in de Randstad. Als in een gebied waar geen vestiging was, een KFC de deuren opent, is de aanloop enorm, heeft Van 't Loo gezien. ,,Iedereen wil proeven. Bij één van de restaurant was het zo druk, dat we met een marktkraam tijdelijk een derde driveraam hebben geopend.''
Zelf houdt Van 't Loo het meest van 'original recipe chicken': bereid met de kruidenmix, zoals oprichter Harland Sander het tachtig jaar geleden al maakte (zie kader). ,,Lekker kluiven.''
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft de keten vijf tot tien vestigingen, in Utrecht een; aan het Vredenburg. In de provincie zit de keten ook in Amersfoort en Veenendaal. KFC hoopt in de Utrechtse binnenstad en langs de snelwegen in de regio meerdere restaurants te openen, maar dat is een kwestie van lange termijn.
Het restaurant aan het Vredenburg was gistermiddag goed gevuld. Op de menukaart is vrijwel alles - uiteraard - kip. De producten zijn veelal Engels getiteld. Een greep: hot wings, filet bites en chrispy strips. Net als bij andere fastfoodrestaurants zijn er broodjes, frietjes, salades en frisdrank.
Broers Dennis (18) en Kees (21) Jansen hebben net een hotwingsmenu op, inclusief cola en friet. Hoe het was? ,,Goede kip. Mals vlees'', luidt het oordeel. ,,Bij McDonald's krijg je chemische rommel. Een Big Mac is net drie sponzen op elkaar.'' Dennis houdt van kluiven. ,,Je bent toch een vent?!''
Altijd lekker,,Kip is altijd lekker'', vindt Ryan uit Vleuten. Hij deed zich tegoed aan een bucket met veel soorten kip. Bijkomend voordeel: hij is een fanatiek sporter en dan is kip goed voor je. Of hij nog een KFC in Utrecht wil? Prima, maar het liefst in zijn eigen Vleuten.
Kipliefhebbers moeten nog wel even wachten op het nieuwe restaurant langs de A2. De gemeente moet de aanvraag nog goedkeuren. Als het groene licht volgens plan wordt gegeven, denkt KFC in de eerste helft van volgend jaar de deuren te openen.