Nieuws Actueel

Klein Duimpje in vastgoedland kreeg het snel voor elkaar

Overal in haar eerste eigen warenhuis in Arnhem zet zij haar handtekening. Oprichter en eigenaresse Inge van Kemenade van de sportmodeketen Topshelf laat haar droom uitkomen in het pand waarin V&D enkele weken geleden nog uitverkoop hield, schrijft De Gelderlander.

BERRIE VAN HELDEN 2 mei 2016

"Hier word ik blij van. Dit is wat ik wil. Met dit idee liep ik al een aantal jaren rond. Een mooi warenhuis waarin ik zelf graag zou willen shoppen", zegt de 52-jarige Van Kemenade.

Ze bezit vijf grote sportmodezaken. Sinds enkele weken is ze eigenaar van warenhuis Topshelf Arnhem. Binnenkort maakt Van Kemenade bekend waar ze in twee andere steden in een voormalig V&D-pand een Topshelfmegastore opent. "De deal is rond. Daarnaast ben ik met zes andere pandeigenaren serieus in onderhandeling. En dat hoeven wat mij betreft niet per se de laatste te zijn."

Maar alle pijlen richt ze nu op Arnhem. Toen duidelijk werd dat Coolcat-oprichter Roland Kahn V&D niet kon overnemen, besloot Van Kemenade haar droom te verwezenlijken. "Ik nam contact op met verschillende pandeigenaren. Ik voelde me net Klein Duimpje in vastgoedland met maar vijf eigen zaken, maar in Arnhem werd ik door IEF Capital direct serieus genomen. Hij noemde mijn plan een sympathiek idee. Binnen drie weken waren we eruit. Maar in die drie weken moest ik wel geduld betrachten."

En na de uitverkoop van V&D had Van Kemenade twee weken de tijd om haar eerste 'departmentstore', in te richten. "We hebben hier keihard gewerkt. Ik heb zelf ook met rekken gelopen en kasten ingeruimd. Mijn verjaardag heb ik in Topshelf Arnhem gevierd. Ook die van mijn man. Op dezelfde dag. We moesten op tijd klaar zijn. Arnhem moest snel open. Ik ben trots op mijn team dat dit is gelukt."

In dat team zitten ook oud-medewerkers van V&D. Straks telt Topshelf Arnhem tachtig personeelsleden. Van Kemenade schat dat er vijftig van V&D afkomstig zijn. "Medewerkers die al elders een baan hebben gevonden, komen zelfs terug."

Verliefd

De Topshelf-topvrouw voelde zich direct thuis in Arnhem. Ze was op slag verliefd op het pand en op de stad. Dat ze haar sportmodeketen wilde uitbreiden met warenhuizen, werd haar duidelijk toen ze vorig jaar keek naar de Britse dramaserie Mr. Selfridge, het verhaal over Harry Selfridge die een exclusief warenhuis wilde opzetten. "Dat maakte de droom in mij wakker."

Van Kemenade belooft dat de Topshelf-warenhuizen bijzondere artikelen gaat verkopen. "Topkwaliteit van bekende merken. Wij voeren geen eigen merken. Ik mik op het middensegment met een knipoog naar het hogere segment. Maar iedereen is welkom, ook alleen om te kijken."

Al haar ideeën kan ze nu verwezenlijken. "Zoals ik eigenwijs denk dat het moet, gebeurt het. En dat vind ik het leukste om te doen. De roltrappen zichtbaar maken, de presentaties van de artikelen, het bedenken van het assortiment. Overal staat mijn handtekening. Ik ben vooral trots op de kinderafdeling. Zo had ik mij die voorgesteld." En haar ambitie levert haar kritiek op.

"Mensen verwarren eerlijk zijn met hardheid. Ik ben eerlijk. Ik zeg waar het op staat. En ja, dan zeg ik wel eens iets wat mensen niet aanstaat."

Een van de kenmerken van een warenhuis is volgens haar het 'roltrappenhuis'. "Daar was niets meer van te zien. Overal stonden hoge kasten tegen en rond de reling. Die heb ik laten weghalen. Daardoor ben ik kostbare vierkante verkoopmeters kwijtgeraakt, maar nu kun je het roltrappenhuis weer in volle glorie zien. Dat hoort onmisbaar in een warenhuis."

ARNHEM - De groene eilanden springen direct in het oog bij een bezoek aan het eerste Topshelf- warenhuis in Arnhem. "Groen is de kleur van het voorjaar, vandaar. Op deze eilanden krijg je een indruk van wat er in de winkel te koop is. Zij moeten het dat-wil-ik-hebben-effect bewerkstelligen", zegt Inge van Kemenade, eigenaresse van de Topshelfketen.

In Arnhem zijn er nu twee etages open. De overige volgen binnenkort. Op de bovenste verdieping is restaurant La Place al geopend. Met deze keten, waarvan Jumbo eigenaar is, werkt Van Kemenade samen in alle toekomstige vestigingen. "Wij zorgen er gezamenlijk voor dat V&D-panden in Nederlandse handen blijven."

Haar warenhuizen moeten meer worden dan alleen een winkel. "Winkelen moet een beleving zijn. Daarom komt hier later ook een wijnbar en een barbier. En voor de kinderen maakt de ballenbak plaats voor een gamecentrum."

Van Kemenade is nog druk bezig met het samenstellen van het assortiment. Voor de toekomstige afdeling soaperie (zeep, geuren) legt ze contacten in de Verenigde Staten. "We komen met merken van verzorgingsproducten die nergens anders te koop zijn."

Als het aan haar ligt, zal de winkel regelmatig een andere aanblik hebben. "Je moet de mensen blijven verrassen." Reikhalzend kijkt ze al uit naar de feestdagen. "Ik respecteer sinterklaas. Maar daarna gaan we los. We maken één grote etage met cadeau-artikelen; een bloemerie, een chocolaterie, een soaperie. Er komt een inpakafdeling waar je ook gedichten kunt laten maken er we zetten een 6 meter hoge kerstboom neer. Daarnaast gaan we de etalages in ere herstellen."