Nieuws Actueel

Kleine eeuw Veere in beeld

Overzichtstentoonstellingen van drie generaties fotografen in Museum Veere. Te zien tot en met 26 maart, op de locatie Schotse Huizen. Een artikel in PZC.

Annemarie Zevenbergen | Foto: Lex de Meester 2 januari 2017

Leonard den beer portugael 1

De boeg van de Ve7, gevangen in de lens van de Duitse fotografe Ilse Bing. Gemaakt in de jaren dertig, toen Veere nog een open verbinding had met de zee en vissers het stadje kleurden. Zij bezocht Veere in het voorjaar van 1931, met haar Leica, op uitnodiging van de Amerikaans-Nederlandse schrijver Hendrik Willem van Loon. Hij woonde een aantal jaar op de Kaai in Veere, waar hij onder meer werkte aan een biografie van Rembrandt.

Queen of Leica

Ilse verhuisde in 1930 van Frankfurt naar Parijs en verwierf daar faam met haar werk. De avant garde-fotografe werkte als enige prof met een Leica. De 'titel' Queen of Leica viel haar al snel ten deel. Een deel van haar Veerse werk is in Museum Veere te zien. In de Schotse Huizen loopt tot eind maart de expositie 'Drie generaties fotografen'. Ilse Bing, Leonard den Beer Poortugael en Ilona Kamps tonen er hun blik op het stadje.

Ilse Bing

Ilse's foto's zijn voor het eerst in Veere te zien. Het werk is in bruikleen van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ilse Bing (1899-1998) fotografeerde onder meer in en om het huis van Van Loon. Het dienstmeisje van de familie; Van Loon met graficus-kunstschilder J. ten Klooster, deftig poserend bij de vissershaven. Jimmy, de vrouw van Van Loon in een dromerig portret van blonde vrouw met sigaret. De fotografe raakte geboeid door de vissershaven. Zo legde ze de houten sloepen vast. De boegen van de Arm 13 en 17. Details van hoogaarzen, paalhoofden, het getij. Voltooid verleden tijd in monochrome beelden. In 1961 zeilde de vissersvloot definitief weg. Naar Colijnsplaat. De Veerse gatdam sloot het stadje voor altijd van open zee af.

Hoffotograaf Leonard Den Beer Portugael

Veerse hoffotograaf Leonard Den Beer Poortugael (1938), nog steeds woonachtig in het stadje, ving de werkende man in sfeervolle zwart-wit foto's. Een lantaarnontsteker, nettenboetende vissers, tonnenleggers en een visser die trots een grote schol toont. Hij kent zelfs de namen van de meeste van zijn 'objecten' nog. Den Beer Poortugael: ,,Ik ben begin jaren vijftig begonnen met fotograferen. Veel Veere, maar ook de omgeving. In 1955 ben ik mijn Agfa Clack gaan gebruiken.'' Glimlachend: ,,Die had twee diafragma's; één voor slecht weer en één voor zon. Ik heb 'm nog.''

Ilona Kamps

Ilona Kamps (1965) laat het Veere van nu in kleur zien, getiteld 'Wat Veere was ligt besloten in wat Veere is'. Een scherp contrast met de zwart-wit beelden. Wuivend goudkleurig riet voor een heldergroene vestingwal gestoffeerd met schapen en op de achtergrond deels de Grote kerk. De verrekijker bij de Campveerse toren, stokrozen, blik op het stadje over het Veerse meer vanaf Kamperland. De Bevelandse fotografe toont het stadje sec, ze heeft de mensen weggelaten.