Nieuws Actueel

Klussen en verbouwen populairder dan vorig jaar in het Noorden

Er is deze zomer een trend te zien in de bouwsector in het noorden van het land. Mensen in het Noorden geven door de aantrekkende huizenmarkt meer geld uit aan klussen en verbouwen dan vorig jaar.

Van onze redactie 5 augustus 2016

Bouwvakregionoord 1 1

Bouwend Nederland, de grootste landelijke ondernemersorganisatie in de bouw, bevestigt de opmars tegenover Dagblad van het Noorden: ”De harde cijfers zijn nog niet bekend, maar we krijgen die indruk zeker. Door het herstel van de woningmarkt zijn huiseigenaren minder bang hun investering te verliezen. Bij een eventuele verhuizing leveren aanpassingen weer een daadwerkelijke meerwaarde op. Dat wekt vertrouwen. Ze hebben ook meer vertrouwen in de aansterkende economie en in het behouden van hun werk. Daardoor komen de kleinere projecten als eerste weer op gang. Toch beginnen aan die dakkapel of aan de verbouwing van de keuken.”

Interieurwinkels merken de positieve gevolgen van de aansterkende markt ook. Bij O’42 interieur en advies in Groningen stad komen klanten vaker binnenlopen voor advies op maat. „Behalve voor de inrichting van een nieuw huis krijgen we ook meer vragen over kleinere projecten. Het aanpakken van een woonkamer of de keuken. Daar geven sommige klanten financieel de vakantie voor op.”Professionals in de bouwvakBouw- en houtmaterialenhandel Die Twee in Emmen, die behalve particulieren ook veel zzp’ers en kleine aannemers als klant heeft, ziet hoe de particulier steeds vaker professionele hulp inschakelt. "De Drentse doe-het-zelver bleef het kleine onderhoud zelf uitvoeren. Wat opvalt is dat mensen nu vaker een specialist inschakelen. Zzp’ers en kleine aannemers krijgen steeds meer klussen. Voor de verbouwing van een badkamer bijvoorbeeld.” Volgens de bouwhandel werken de professionals zelfs in de bouwvak door. "Sommigen stellen hun vakantie een week uit en anderen gaan helemaal niet. Puur om aan de wens van de klant te kunnen voldoen.”Thuis blijven, thuis klussenVoor hen deze zomer geen Rome of Parijs, geen Spaanse Costa. Deze klussers hebben hun handen vol aan het verf-, behang- en timmerwerk in hun eigen huis.