Nieuws Actueel

Knippend koppel uit Enschede wint Coiffure Award

"Werk jij samen met je vrouw? Als dat maar goed gaat..." Kapper Hakan Alacali (37) lacht tegenwoordig om de veelgehoorde reactie op de samenwerking met zijn vrouw Kirsten (25). Nou en of het goed gaat met hun Blur Hairstudio. Beide leden van het knippend koppel uit Enschede wonnen afgelopen zondag een Coiffure Award: de Oscars in de kapperswereld. Een interview in de Twentsche Courant Tubantia.

Mandy de Jong | Foto: Lars Smook 3 mei 2016

Blur hairstudio kappersprijs lars smook

Hakan is de man van de mooiste dameskapsels in de regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, Kirsten is de beste kleurspecialist van heel Nederland. In vijfentwintig jaar won nog nooit een stel samen een Coiffure Award, weet Kirsten. Haar man relativeert de bijzondere overwinning. "De top bereiken is mooi, maar dit vak is voor ons veel meer dan het winnen van prijzen."

LevenHet kappersvak is hun leven. De Enschedese Kirsten is 22 jaar als ze Hakan op de dansvloer tegen het lijf loopt. "We raakten aan de praat en zijn sindsdien onafscheidelijk", zegt ze met een glimlach. "We vonden elkaar echt heel leuk, het draaide helemaal niet om het vak."

Niet alleen op de dansvloer, maar ook op de werkvloer is er een klik en eind 2014 opent het stel hun salon in de binnenstad van Enschede. Zonder personeel, want met hun tweeën zijn ze op hun sterkst. Samenleven en samen een zaak runnen, niet iedereen moet eraan denken. De gouden formule? Blind vertrouwen, loslaten en keihard werken. Hakan: "Het klinkt cliché, maar zo is het wel."

HarenEn heel handig zo'n man in huis die altijd je haar kan doen. "Ook dat hoor ik heel vaak", zegt Kirsten. De Enschedese staat bekend om haar kleurrijke creaties, maar kiest zelf voor een ingetogen coupe. Hakan mag af en toe knippen en kleuren.

SamenwerkingDe twee werken intensief samen, maar zijn toch heel verschillend. Hij houdt van strak, grafisch, klein en secuur werk. Zij is gek op kleurtechnieken en styling van coupes met lange lokken. Hij is een werkpaard, zij een zakenvrouw. "We kunnen niet meer zonder elkaar werken en doen alle opdrachten samen. Maar", verzekert Kirsten, "het draait thuis echt niet alleen maar om haar." En: "Iedereen heeft wel eens een dip op het werk. Maar wij houden elkaar scherp en dat is heel fijn."

KeuzesMoeilijke keuzes komen ze in het kappersvak ook tegen. Volgend jaar wel of niet meedoen aan de strijd om de Coiffure Awards bijvoorbeeld? Hakan viel in 2012 en 2015 ook in de prijzen, deze gezamenlijke overwinning smaakt toch echt naar meer. "Maar dit jaar verwachten we in oktober onze hoofdprijs", zegt Hakan met een glimlach. "Dan is Kirsten uitgerekend."