Nieuws Actueel

Hoe deze jonge knoflook-koning een omzet van zes nullen genereert

Kaz Abbekerk is de enige die machinaal bollen knoflook verwerkt tot losse tenen in de schil. Dus draait hij een omzet van zes nullen. Op zijn 25e. Dat meldt het AD.

Stijn Tielemans | Foto: Pim Mul 4 mei 2018

Garlic solutions kaz abbekerk

In vrijwel alle Europese maaltijdboxen zitten zijn losse knoflooktenen. De groei van zijn bedrijf Garlic Solutions (+400 procent) ging daardoor in drie jaar tijd door het dak. Dat betekent een omzet van een miljoen euro. Per week levert hij 1,7 miljoen tenen aan voornamelijk groente- en fruitgroothandels, waar dat er begin 2016 nog zo'n 50.000 waren. Enkele weken geleden keerde Garlic Solutions vanuit De Lier terug naar waar het begon: Waddinxveen. Alleen nu niet in een ruimte van 80 vierkante meter, maar in een hal van 1.800 vierkante meter.

Maaltijdboxen

De maaltijdboxen van bedrijven als HelloFresh en Marley Spoon zijn populair. Garlic Solutions profiteert van dat succes. Alle ingrediënten van de verspakketten en maaltijdboxen zijn precies afgemeten, zodat je niets hoeft weg te gooien. ,,Een bol knoflook, met twaalf tenen is te veel voor in een box, als het recept er twee voorschrijft.''

En veel thuiskoks die wel zelf boodschappen doen, consumeren de bollen slechts met teentjes tegelijk. ,,Per week hebben zij gemiddeld drie of vier teentjes nodig. 85 procent belandt in de prullenbak'', zegt Abbekerk, die zich baseert op informatie die hij opdeed bij HelloFresh.

Concurrenten

De bollen worden semi-machinaal gebroken in zijn bedrijfshal in Waddinxveen, waar je zowat kunt leunen tegen de knoflookgeur. Een bol doorloopt in de machine verschillende hoogtes. De knoflook wordt op een speciale manier gebroken - specifieker mag niet in de krant, concurrenten kunnen meelezen - waardoor nette teentjes overblijven. De velletjes worden weggezogen en belanden via een cilinder in een perscontainer. In een maand hoopt zich daarin zes ton aan velletjes op. Abbekerk, dolenthousiast: ,,Van deze velletjes maakt een ondernemer uit het noorden met zijn groene vingers laminaat en tafelbladen. Onwijs cool, om zo duurzaam met het afval om te gaan.''

Abbekerk studeerde technische bedrijfskunde. Tijdens zijn stage bij Leen Menken, levensmiddelendistributeur van onder meer HelloFresh, hield hij zich bezig met het inpakproces van de maaltijdboxen. Abbekerk zag hoe medewerkers aan opklaptafels knoflookbollen in stukken stonden te breken. Met de hand. Bol voor bol. ,,Voor tien dozen lukte dat, voor honderd is het al een hele uitdaging. Zo zonde voor het proces.''

Het idee, dat zo'n arbeidsintensief werkje goedkoper en efficiënter moest kunnen, liet hem niet los. Zelfs niet toen hij werkte voor logistiek specialist Drake & Farrell uit Bleiswijk.

Naakte tenen

Abbekerk ging daar weg en koos voor de knoflook. Hij startte in een kleine loods in Waddinxveen, waar de eerste machine stond. Door schade en schande werd die met iedere test beter. ,,Vaak genoeg stond ik samen met uitzendkrachten aan de lopende band en dacht ik: vandaag kap ik ermee. Dan ging er iets mis en stonden we tot onze knieën in de knoflookvelletjes.''

In de beginperiode kwamen klanten naar hem toe met de te breken knoflook. Dat bespaarde kosten. Vanaf 2016 bestelt hij de bollen zelf. Om ook zonder schil te kunnen leveren aan horecabedrijven, beschikt Abbekerk sinds kort ook over een productielijn voor wat hij 'naakte tenen' noemt. De tenen worden daarin met perslucht tussen draden door geschoten, zodat de schil loslaat.

Het bedrijf uit 2015 is jong en datzelfde geldt voor zijn eigenaar en medewerkers. Bij topdrukte werken regelmatig tussen de 15 en 20 man voor hem, die hij inhuurt via een uitzendbureau. Abbekerk is 25 jaar. En dat wekt soms bevreemding bij klanten en zakenrelaties. ,,Daar heb ik soms best last van. Ik doe het klantcontact en de verkoop. En dan merk ik wel eens als ik bel, dat ik ons verhaal nog een keer moet vertellen. Volgens mij word ik niet serieus genomen, denk ik dan.''

Geheimhoudingsverklaring

Zijn zelf uitgedachte productielijn is het belangrijkste bezit van het bedrijf. Op dit moment is hij de enige die semi-automatisch tenen los in de schil verwerkt. In China worden bollen met de hand gebroken en gepeld, maar de kosten van transport zijn hoog en tenen zonder schil zijn korter houdbaar. Abbekerk gaat ervan uit dat de concurrentie altijd op de loer ligt.

,,Ik bescherm het proces wel goed. Iedereen die in de hal komt, moet een geheimhoudingsverklaring tekenen. En ik ben voorzichtig met foto's. Ik hou er niet van om aapjes te leren klimmen. Het geheim van de machine zit in de aanpassingen die heb gedaan. Als iemand mij voorbij gaat, dan ben ik niet goed genoeg geweest.''

Als iemand mij voorbij gaat, dan ben ik niet goed genoeg geweest

Kaz Abbekerk, Garlic Solutions