Nieuws Actueel
Koelplan zet vol in op duurzame toekomst
Edgar Teune is altijd op zoek naar een optimaal duurzaam klimaat. In letterlijke zin, als mede-eigenaar van Koelplan, specialist in airconditioning en warmtepompen, maar zeker ook qua sfeer op de werkvloer, als directeur met oog voor menselijkheid. “Mens en milieu staan bij ons altijd centraal.” Deel 26 uit de serie Twente Duurzaam.

Voor Edgar Teune stopt de wereld niet bij zijn eigen voordeur. Of bij de voordeur van de Hengelose Koelplan-vestiging aan de Droogdokstraat. Of bij die van de andere zes filialen in Nederland. Nee, de geëngageerde mede-eigenaar van Koelplan is nu eenmaal erg begaan met een leefbare wereld, voorzien van sympathieke omgangsvormen. “Ik zou het fijn vinden wanneer mijn nu achtjarige zoon over dertig jaar in een groene maatschappij kan leven,” zegt hij. “Ik heb niet de illusie dat ík de wereld kan verbeteren, maar iedere wereldreis begint met een eerste stap. De kunst is om met zijn allen een stapje te zetten.”
Mensen helpen en motiverenIn zijn werk bij Koelplan is hij wél eigenhandig verantwoordelijk voor een prettig en duurzaam klimaat. Qua praktische bedrijfsvoering (hybride auto’s, energiezuinige bussen, efficiënte planning van ritten), maar zeker ook qua sociale aanpak. “Naast het milieu staat de mens bij ons centraal,” zegt Teune. “Ik motiveer en help graag mensen, dat vind ik leuk en zinvol. Ik ben positief ingesteld, dat draagt bij aan een goede werksfeer.”
Duurzaamheid én productiviteitMaar ook zijn eigen ‘specialiteit’ speelt een rol, want dankzij een airco en luchtwarmtepomp is er bij Koelplan sprake van geconditioneerde werkruimtes. “Een koele temperatuur in de zomer, een goede ventilatie en verwarming in de winter bevorderen de duurzaamheid én productiviteit.” Om werknemers een nóg beter gevoel te geven, is hij bezig met een vitaliteitsprogramma. “Dat Koelplan-personeel de kans krij’gt om vitaler te worden, want wie lichamelijk fit is, is dat geestelijk ook.”
EnergiebesparingMet Koelplan is Teune totaalaanbieder van oplossingen in klimaatbeheersing op het gebied van airconditioning en warmtepompentechniek, waarbij het streven is zo min mogelijk energie te gebruiken. Meer dan ooit zet hij in op (lucht)warmtepompinstallaties. “Woningen en bedrijven kunnen een energiebesparing halen van zestig procent. En het milieu is er ook mee gediend, want vijfenzeventig procent van de warmte komt uit de lucht en de rest uit groene stroom.”
Overheid leunt op gaswinningToch blijkt in de praktijk dat de gemiddelde consument nog altijd kiest voor een ‘conventionele’ cv-ketel. “Ik zag laatst de cijfers,” zegt Teune. “Op jaarbasis worden er nog altijd 360.000 cv-ketels afgezet, tegen 15.000 warmtepompen. Dat heeft enerzijds te maken met de overheid, die nog steeds leunt op gaswinning. Maar als je bedenkt dat er over 15 jaar nauwelijks nog gas is, wordt het tijd voor een mentaliteitsverandering. Zeker omdat diezelfde overheid in 2020 aan strenge milieurichtlijnen voldaan moet hebben.”
Duurzame manier van denkenMaar mensen zijn gewoontedieren, beseft Teune. “En dus moeten zij wennen aan een andere, duurzame manier van denken. Dat kost tijd. Ook boksen particulieren op tegen de kosten, begrijpelijk. Maar er zit een behoorlijke subsidie op warmtepompen en de terugverdientijd is zo’n vijf tot zes jaar. Het wordt steeds aantrekkelijker.”
Zonnige toekomstTeune ziet de toekomst zonnig in. Met zijn bedrijf zit hij in een groeimarkt, er zijn klanten te over. Landelijk zijn vijftig vestigingen van Neerlands grootste retailer uitgerust met een warmtepomp, goed voor - afhankelijk van de isolatie - tot negentig procent aan energiebesparing. Regionaal tot de verbeelding sprekende klanten zijn MST, ZGT, The Sting in Enschede, AlienTrick. “Mooie projecten,” zegt Teune, “maar het gaat me, meer dan om de harde pegels, om de duurzame oplossingen die we bieden.”
Eigen opleidingOm jongeren het vak van klimaatmonteur eigen te laten maken, heeft Koelplan zelf een opleiding in het leven geroepen. Een beroep dat je op school niet kunt leren, maar dat juist in de praktijk tot stand komt. “De realiteit leert dat steeds minder jongeren kiezen voor techniek,” zegt Teune, “maar toch is het vak van klimaatmonteur mooi en veelzijdig. Geen dag is hetzelfde. Maar het is wel vakspecifiek. Daarom leiden we de jongeren zelf op.”