Nieuws Actueel

Koffie in tuincentrum mondt uit in ondernemersruzie

De uitbreiding van het assortiment van tuincentrum Multigarden met onder meer koffie stuit op bezwaren van concurrerende bedrijven. Die willen dat de gemeente Winterswijk optreedt, desnoods door een dwangsom op te leggen. Zo meldt De Gelderlander.

Sjoerd van der Werf l foto: ANP 22 maart 2016

Tuincentrum 1

Volgens wethouder Gert Jan te Gronde zijn de regels in het bestemmingsplan duidelijk. "Ook onze detailhandelsvisie geeft geen ruimte om op deze locatie andere zaken te verkopen. We hebben wel oog voor de economische ontwikkeling, we willen wel meedenken, maar dat kan niet met de huidige regels." Hij weet nog niet of en zo ja, hoe Winterswijk gaat optreden.

"Economische noodzaak", is de verklaring die Jan Pleiter van bloemenhandel Janfleur geeft over de uitbreiding van het winkelaanbod met onder meer koffie en frisdrank.

FamiliebedrijfMultigarden zit op 200 meter van de Nederlands-Duitse grens en is onderdeel van Janfleur. Pleiter: "Een familiebedrijf met markthandel en vestigingen aan de Eelinkstraat en Kottenseweg met 46 werknemers."

De economische crisis zorgde enkele jaren geleden voor een reorganisatie en ontslagen bij het bedrijf. Toen het naast het tuincentrum gelegen tankstation vorig najaar onbemand werd en de verkoop beperkte tot benzine, besloot Pleiter om koffie en fris te gaan verkopen. De bloemenhandelaar denkt dat dit binnen de regels van het bestemmingsplan mogelijk is en ging erover in gesprek met de gemeente.

De ondernemer wil Multigarden het liefst veranderen in een grenswinkel. "De detailhandel is in ontwikkeling. Wij willen een winkel die op dat grensverkeer is gericht. Het gaat om een beperkte verbreding van ons aanbod, zoals medicamenten, bier, fris, koffie. Er is geen risico op uitbreiding tot een supermarkt."

WinkelbestemmingTuincentrum Multigarden is gevestigd in de voormalige veewaag bij de grensovergang Kotten-Oeding. Het gebouw kreeg in 2009 een winkelbestemming. Ondernemersvereniging ABH City was in die tijd tegen detailhandel op die plek, omdat het bedrijf kon uitgroeien tot een winkelcentrum waar van alles te koop zou zijn. Volgens Pleiter is de ondernemersvereniging nu positief over zijn plannen.

Concurrerende bedrijven, zoals de tankstations Hoitink, Wikkerink, Motomarkt en Prijshamer, hebben zich bij de gemeente gemeld. Zij vinden dat de gemeente Multigarden moet dwingen te stoppen met de verkoop van koffie.

Ondernemer Marcel Ubbink weet dat Pleiters verhaal voortkomt uit slechte bedrijfsresultaten. Daar hebben de tankstations ook last van. "Wij hebben op de verkoop van brandstof tot 80 procent moeten inleveren en wij gaan ook niet opeens bloemen of e-bikes verkopen. Wij worden nu al tien weken benadeeld."

Eigenaar Patrick Oude Nijhuis van tankstation Wikkerink op het industrieterrein: "Elke dag langer verkoop van koffie bij Multigarden kost ons geld."