Nieuws Actueel
Huisarts aan de Spaanse kust: 'Topdrukte geeft adrenaline'
Zes weken in het jaar slaapt dokter Anita van Hooff (55) amper. Dan stromen de Nederlandse vakantiegangers haar praktijk aan de Spaanse Costa binnen, zo schrijft het AD.

Bijna elke dag komt er wel een toerist haar praktijk in Sant Antoni de Calonge binnengehupst op één been. In een zee-egel getrapt, weet Anita van Hooff dan al. Maar begin deze maand zat haar wachtkamer vol met Nederlandse vakantiegangers met heel andere klachten. Zij hadden een dag eerder ontspannen op het terras gezeten in de populaire badplaats in Platja d'Aro, vertelden ze, tót een groep Duitse jongeren plots begon te schreeuwen en te rennen. De toeristen doken naar de grond, glazen vielen van tafel en de menigte bracht zichzelf op handen en voeten in veiligheid.
Mislukte grapWas dit een aanslag? Een herhaling van het drama in Nice? Binnen enkele minuten kreeg de politie 178 telefoontjes binnen. Het bleek een mislukte grap: de aanstichters deden alsof ze achter beroemdheden aanzaten. De beelden gingen de hele wereld over.
Van Hooff behandelde een aantal Nederlanders met snijwondjes. ,,Door de stress waren ze in kapot gevallen glazen gaan staan. Eén had zich lange tijd verstopt achter de balie," vertelt ze. ,,Het viel allemaal erg mee, maar in deze tijd van aanslagen ligt de angst aan de oppervlakte."
ToptijdDe huisarts runt praktijk Costa Brava Medic in de badplaats Sant Antoni de Calonge. In het hoogseizoen stikt het er van de Nederlandse gezinnen, in het voor- en najaar van de pensionado's. Toptijden voor de dokter, die vijf jaar geleden het roer omgooide. ,,Toen mijn praktijk in Amersfoort aan een verbouwing toe was, zei ik tegen mijn man: het is nu of nooit. We hebben geen kinderen en liepen al jaren met deze droom rond." Ze verruilden hun herenhuis voor een huisje aan de Costa Brava, tussen de olijfbomen.
MaagdarmproblemenDe huisarts begon met nul patiënten en ontvangt in het hoogseizoen inmiddels 25 tot 40 pechvogels per dag, meestal Nederlanders die haar website hebben gevonden.
Op maandag heeft de dokter meestal geen tijd voor een fatsoenlijke lunch. ,,Mensen wachten vaak het weekend af voor ze komen. De meest voorkomende klachten zijn maagdarmproblemen, verstuikingen, kleine ongelukjes. Laatst had ik op één dag 21 patiënten met een oorontsteking. Die hadden te lang in zee gedobberd." Ook een klassieker: Nederlanders die opeens de geest krijgen en fanatiek gaan sporten op hun vakantiebestemming. ,,Op teenslippers! Dat kan natuurlijk niet goed gaan."
Lange nachtenTijdens het hoogseizoen werkt ze zeven dagen per week, tien uur per dag. ,,In mijn eerste jaar kon iedereen me ook 's nachts bellen, maar dat hield ik niet vol. Ik werd acht keer per nacht gebeld. Nu kunnen alleen vaste patiënten mij 's nachts bereiken."
Na de topdrukte - 'daar krijg ik adrenaline van' - gaat ze met haar man Frank op pad. Lezen, koken, wandelen, vogels spotten, tussen de middag een half uurtje siesta; allemaal activiteiten waar ze in haar 'vorige' leven weinig tijd voor had. ,,In Nederland was het altijd druk. Hier kunnen we meer tijd voor elkaar maken. Dat heb ik van de Spanjaarden geleerd: meer genieten."