Nieuws Actueel

Koopzondag nekt winkeliers

De koopzondag in Woerden blijft de gemoederen bezighouden, schrijft het AD. Kleine zelfstandigen in winkelcentrum Molenvliet maken zich kwaad over de zondagopening van supermarkt Jumbo. Door de volgens hen oneerlijke concurrentie lopen zij omzet mis. 'Als dit zo doorgaat, moet ik straks mijn huis uit.'

Femke Rodenburg 11 april 2016

Waltervandenbroek

Drogist Walter van den Broek heeft een noodkreet gestuurd naar het college en de raad van Woerden. De ondernemer in winkelcentrum Molenvliet zegt veel last te hebben van overbuurman Jumbo die sinds februari elke zondag open is.

,,We zijn afhankelijk van de loop naar de Jumbo," legt Van den Broek uit. ,,Nu de supermarkt ook op zondag open is, wordt het winkelcentrum op andere dagen minder bezocht. Wij merken sindsdien dat vooral de zaterdag erg terugloopt. De zondagsopening van de Jumbo scheelt ons zo 1000 euro omzet per week." Omzet die de ondernemer helemaal niet kan missen.

,,Het is voor ons al niet makkelijk om ons hoofd boven water te houden," zegt Van den Broek, die de drogisterij en schoonheidssalon samen met zijn vrouw runt. ,,Dit kunnen we er niet bij hebben. We zitten vast aan de bank. Als we die niet meer kunnen betalen, is ons huis onderpand."

In zijn brief roept hij het stadsbestuur dan ook op om iets te doen aan de regeling voor koopzondag. 'Wij hebben een gezin met vier jonge kinderen en dreigen op straat te staan als u dit toelaat,' schrijft hij.

Geen keuze

De grootste ergernis van de drogist is dat hij geen keuze heeft. ,,Wij mogen als kleine winkeliers niet meedoen met de koopzondag, terwijl we het misschien wel harder nodig hebben dan de grote jongens."

Van den Broek vindt dat er gelijke regels moeten komen, zodat hij ook open kan op zondag. ,,Ik kan per jaar maar acht koopzondagen aanvragen, terwijl de Jumbo door die acht zondagen plus zondagopenstelling anderhalf jaar achter elkaar op zondag open is. Volgens mij is dat niet eens toegestaan. In de in 2011 door de gemeente afgegeven verordening staat dat een winkel maximaal twaalf maanden open mag."

Buurman Rick van Bezooijen van slijterij Mitra noemt het lotingssysteem in Woerden 'belachelijk'. ,,Het is goed dat een koopzondag veel klanten naar ons winkelcentrum trekt, maar daar zouden alle winkeliers van mee moeten kunnen profiteren. Ik wil graag op zondag open, want het kost me nu bijna tien procent omzet." Bezooijen is dan ook bezig met een brief aan het college van b en w. ,,Laat de regels maar per winkelcentrum gelden, zodat iedereen zelf kan beslissen."

Rob de Feij van dierenspeciaalzaak Dobey baalt ook van de regels, maar komt bewust niet in actie. ,,Ik heb al zo vaak mijn neus gestoten bij deze gemeente," verzucht hij. ,,Ik doe deze zaak alleen, dus ik wil niet zeven dagen per week open. Sinds de Jumbo dat wel is, merk ik dat vooral op maandag. Het scheelt me die dag zo 100 tot 200 euro omzet. Het is voor mij al zes jaar hangen en wurgen. Als ik nog meer verlies ga draaien, dan stop ik ermee."

'Raar'

Jumbo-ondernemer Hans van Well erkent dat de regelgeving in Woerden slecht is. ,,Het is raar dat supermarkten in Utrecht, Gouda en Bodegraven wel allemaal open mogen en hier niet. Ik ben er voorstander van om allemaal open te gaan, of allemaal niet," legt hij uit.

Wel benadrukt de ondernemer dat de klant centraal moet staan. ,,Wij gaan uit van wanneer de mensen boodschappen willen doen, want anders gaan ze ergens anders heen. Daarom zijn we ook zes avonden per week tot 21.00 uur open. Op die momenten zitten in de rest van het winkelcentrum de rolluiken naar beneden."

Van Well is voorstander van het vrijgeven van de openingstijden. ,,Als de bakker denkt dat hij op zondagochtend een goede omzet kan draaien, dan zou hij open moeten kunnen."

Drogist Van den Broek heeft over twee weken een gesprek met lokale politici van de ChristenUnie en de SGP. ,,Ik begrijp dat ze vanuit hun geloofsovertuiging tegen de koopzondag zijn, maar laten ze mij maar eens uitleggen hoe ik mijn gezin moet onderhouden. De kleinere ondernemer heeft op deze manier geen bestaansrecht meer in deze toch al lastige tijd."