Nieuws Actueel
Kraamkamer voor wereldbedrijven
Dat er tomaten, komkommers, een scala aan andere groenten en tientallen soorten bloemen in Westland worden gekweekt, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat bluetooth, de handige website Datumprikker.nl en het populaire drankje Flügel ook zijn bedacht in deze regio of door ondernemers uit het Westland, is voor velen nog onbekend, zo meldt het AD.

Met trots presenteert Geert Merkelbach het nieuwe logo van Datumprikker.nl. De groene en blauwe letters hebben plaatsgemaakt voor een symbool dat een combinatie is van een kruisje en een vinkje. Met dat vinkje geven gebruikers van de website aan dat ze beschikbaar zijn. Het kruisje is vanzelfsprekend het teken dat ze niet kunnen.
"Het was tijd voor een nieuw uiterlijk. Dit weekend zijn we helemaal om gegaan, dus we krijgen nu veel respons van gebruikers. Dat zorgt voor veel extra werk."
Veel leukere plekDe eigenaar en bedenker van Datumprikker.nl laat zijn kantoor zien. Sinds een aantal jaar zit dat aan de Turfschipper in Wateringen. "We zaten eerst in Den Haag en vervolgens bij de Plaspoelpolder in Rijswijk, maar ik woonde in het Westland en veel mensen die hier werken stonden steevast in de file tussen Westland en de stad. Eigenlijk vond ik dit een veel leukere plek, dus zodoende zijn we naar Wateringen gekomen."
Merkelbach heeft de datumprikker vijftien jaar geleden bedacht. "We waren een bedrijf dat applicaties maakte voor allerlei verschillende klanten. Een van hen vroeg naar een programma dat lijkt op datumprikker. Dat hebben we toen ook ontwikkeld voor het algemene publiek, op een website geplaatst en niet veel aandacht meer aan geschonken. Op een gegeven moment kreeg het heel veel gebruikers."
Inmiddels zijn er maandelijks anderhalf miljoen mensen die via Datumprikker.nl een afspraak maken. Altijd is er één initiatiefnemer die een aantal data voorstelt. De rest van de groep vult beschikbaarheid in en de website rekent uit op welke datum de meeste mensen kunnen.
Inmiddels valt het bedrijf onder WeekCal, een soort agenda-applicatie voor op de mobiele telefoon die internationaal door veel mensen wordt gebruikt. "We zijn bezig om datumprikker daaraan te koppelen, zodat het een wereldwijd concept wordt."
BluetoothWereldwijde faam is iets dat Jaap Haartsen al lang heeft bereikt. Althans, de naam 'Jaap Haartsen' zegt wellicht nog niets en ook op straat wordt hij niet herkend, maar zijn uitvinding is niet meer weg te denken in de huidige tijd. De voormalig inwoner van Monster is namelijk de uitvinder van bluetooth.
De technologie wordt in miljarden apparaten over de hele wereld gebruikt om via een draadloze verbinding gegevens, muziek of stemgeluid uit te wisselen. In 1994, toen hij bluetooth bedacht, werkte Haartsen bij Ericsson in Zweden. Daarvoor studeerde hij aan de TU Delft en werkte hij mee aan een patent dat later zou uitgroeien tot het huidige wifi. In Zweden kreeg hij de opdracht om iets te bedenken waarmee mobiele telefoons met dingen om hen heen draadloos kunnen communiceren. "En het moest onder de vijf dollar kosten," voegt Haartsen daar aan toe. "Dat is gelukt."
Dat het op zo'n grote schaal zou worden toegepast, had hij nooit van te voren bedacht. "Ik was bezig met de techniek. Ik zie mezelf meer als wetenschapper en niet als ondernemer." De in het Westland opgegroeide Haartsen is er dan ook niet rijk van geworden. Op de patenten zijn nooit licensies gekomen. ,,Om de drempel om bluetooth te gaan gebruiken zo laag mogelijk te maken," verklaart hij.
Koning BlauwtandBluetooth dankt zijn naam aan een informele discussie tijdens de testfase. "Een aantal medewerkers had het over de Scandinavische geschiedenis en daarbij kwam Koning Blauwtand ter sprake," legt hij uit. De naam van de Deense viking bleef hangen en werd naamdrager van het project. "Toen het bij de lancering écht een naam moest krijgen, hadden we geen betere."
Bluetooth vaarde mee op het succes van de mobiele telefoon. Net voordat de technologie een stille dood zou sterven, werd het plotseling in alle telefoons toegepast. "Nu zit het zelfs in tandenborstels. Dat heb ik van te voren niet bedacht." Nog dagelijks werkt Haartsen met bluetooth. "Bij het bedrijf waar ik nu werk, maken we draadloze headsets. Ik vind het nog steeds raar om een mobiele telefoon tegen mijn oor aan te houden."
FeestgangersOok het roze drankje Flügel, dat in heel Europa door feestgangers wordt gedronken, heeft een Westlandse link. Vier vrienden uit Maasdijk bedachten het kleine shotflesje in 1996, geïnspireerd door de 'shotcultuur' in Oostenrijk. De flesjes met de eend op het etiket en de gele dop zijn niet meer weg te denken uit de kroeg of een après-ski bar.
Inmiddels heeft het bedrijf meerdere populaire dranken onder haar vleugels. Boswandeling bijvoorbeeld, een lichtgroene, romige likeur. En Fireman. Het bedrijf is nu gevestigd in Capelle aan den IJssel.