Nieuws Actueel

Krant: FTX-oprichter Bankman-Fried pleit onschuldig

Oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX is van plan geen schuld te bekennen als hij zich volgende week voor het eerst in de rechtbank moet melden. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal op basis van ingewijden. Bankman-Fried wordt onder meer verdacht van fraude.

ANP 30 december 2022

ANP301222207 1

Hij werd in de Bahama's gearresteerd nadat FTX failliet was gegaan en vervolgens overgeleverd aan de Verenigde Staten. In eigen land wordt Bankman-Fried namelijk beschuldigd van het verduisteren van miljarden dollars aan inleg van klanten. Die werden aan het aan FTX gelinkte investeringsfonds Alameda Research overgedragen en dat stak het geld in allerlei bedrijven.

Bankman-Fried kwam in de VS op borgtocht vrij. Hij betaalde daar 250 miljoen dollar voor. De voormalige miljardair verbleef bij zijn ouders in Californië onder huisarrest. Dinsdag moet hij zich in New York bij de rechtbank melden.

Cryptowallets

Amerikaanse aanklagers onderzoeken ondertussen activiteit met verschillende cryptowallets die van Bankman-Fried zouden zijn. De afgelopen dagen werd via die wallets meer dan 1 miljoen dollar heen en weer geschoven. Bankman-Fried beweerde op Twitter niets met die activiteit te maken te hebben.

De Bahama's hebben ondertussen bezittingen van FTX in beslag genomen. Die waren 3,5 miljard dollar waard op het moment van het faillissement. De Caribische staat wil die digitale bezittingen overdragen aan de klanten en schuldeisers van wie ze zijn, lieten de autoriteiten weten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws